Како сада – да чинимо добра дела јавно или да се кријемо од људи?

Ево још једног одломка из наших библијских беседа у којој Свети Оци одговарају на дилему – како да се чине добра дела? На једном месту Исус говори о томе да наша левица не зна шта чини наша десница, а сада људи треба да виде наша добра дела? О чему се ради? Да ли ми овде разумемо све правилно? Шта говоре Светитељи? Прочитајте и придружите нам се!

Тако да се свијетли свјетлост ваша пред људима, да виде ваша добра дјела и прославе Оца вашeга који је на небесима“. (Мт. 5:16)

Свети Оци дају објашњење ових речи које неки критичари могу да наводе као једну од противречности Библије, јер Господ у првом стиху шесте главе говори да пазимо да милостињу своју не чинимо пред људима. Ево како свети Григорије Палама објашњава ову тобожњу противречност:

„Господ то не говори као заповест да сами себе истичемо, него као заповест да богоугодно живимо. И као што светлост лако привлачи к себи погледе оних што гледају, тако и богоугодни живот, заједно са људским очима, привлачи к себи и људске мисли. Код светлости сунца не хвалимо ваздух који учествује у њеном блистању, него сунце које у себи носи и садржи извор њеног блистања. И ако чак и ваздух хвалимо као оно што је светлоносно, колико ћемо више хвалити само сунце? Тако је и са човеком који врлинским делима пројављује блистање Сунца Правде: он и друге, чим га виде, приводи ка прослављењу небеског Оца и Сунца Правде – Христа“.

Свети Златоуст у име Господа одговара:

„Шта заповедаш? Да живимо ради сујете и частољубља? Не, не говорим то. Нисам рекао: трудите се да показујете ваша добра дела, већ сам рекао „да се светли светлост ваша“, то јест, да ваша врлина буде велика, огањ изобилан, светлост неизрецива. Када врлина буде таква онда је немогуће да се сакрије, макар се човек који је има и буде трудио да је на сваки начин сакрије. Дакле, покажите беспрекорни живот и нико неће имати никакав разлог да говори о вама лоше“…

Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом, прикључите се библијским беседама.

 

 

 

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*