„Помилуј ме, Господе, сине Давидов, кћер моју много мучи ђаво…“ (Мт. 15:22) – Недеља тридесет шеста по Педесетници

21. И изишавши оданде Исус отиде у крајеве тирске и сидонске.
22. И гле, жена Хананејка изиђе из оних крајева и повика му говорећи: Помилуј ме, Господе, сине Давидов, кћер моју много мучи ђаво!
23. А он јој не одговори ни речи. И приступивши ученици његови мољаху га говорећи: Отпусти је, јер виче за нама.
24. А он одговарајући рече: Ја сам послан само изгубљеним овцама дома Израиљева.
25. А она приступивши поклони му се говорећи: Господе, помози ми!
26. А он одговарајући рече: Није добро узети хлеб од деце и бацити псима.
27. А она рече: Да, Господе! али и пси једу од мрва што падају са трпезе господара њихових.
28. Тада одговори Исус и рече јој: О жено, велика је вера твоја; нека ти буде како хоћеш! И оздрави кћи њена од онога часа.

 

„Будући далеко, вапијући је молила Господа јој се смилује. Тиме ништа није постигла јер се Он није ни осврнуо на њу. Када се приближила, пала је пред Његове ноге и поново га замолила за помоћ, а Он ју је (опет) оштро одбио. Ни у том случају није се обесхрабрила ова одважна и смела душа, него је презрела саму себе и, слушајући не само да је назива бесловесном животињом, него и животињом страшном и дивљом, јер су њени вапаји више личили на лавеж него на реч достојну слушања, она се и сама са тим сложила и сама се унизила, али није престала да моли Христа. Нека нас ова учитељица поучи како треба бити истрајан у молитви, како треба бити трпељив, смирен и скрушен. Чак и ако будемо недостојни, чак и ако будемо одбијени јер смо оскрнављени грехом, научимо да се не удаљујемо него да истрајемо у искреном мољењу и смирењу, и од Бога ћемо добити оно што тражимо“. Свети Григорије Палама

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

2 Comments

  1. Мени лично највише недостаје на интернету онај период када смо били Срби,ваљда смо тада,нисмо завидели једни другима…Срби су много добри људи али када се увуче зло споља🥹

    • Stanoje Stankovic

      Драги Иване, изгледа да Ви мислите да раније у Србији није постојала страст зависти као и остале страсти? Ако је Каин из зависти убио свог брата Авеља, зашто мислите да смо ми као потомци Адама без те страсти? Суштина је да се против страсти боримо. „Нема човека да живи а да не греши“. Господ Исус је рекао: „Што ме зовеш благим, нико није благ осим једнога Бога“. Срби су добри само када су близу Богу. Као и сви остали народи на свету. Нису Срби никакав изузетак.

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*