Човек, лав, во и орао – какве то везе има са Јеванђељем?

У храмовима или на иконама апостола који су писали Јеванђеља могу да се виде и одређени симболи. Шта они значе, који припада коме? Да ли је у питању неки обичај или итекако постоји смисао у томе? Шта значе симболи човека, орла, вола и лава? Прочитајте објашњење блаженог Јеронима Стридонског.

И сред њега још као четири животиње, које на очи беху налик на човека; и лице беше у све четири лице човечје и лице лавово с десне стране, а с леве стране лице волујско и лице орлово у све четири.“(Језекиљ 1:5, 10)

Прво лице означава Јеванђелисту Матеја, који је почео да пише о Господу као о човеку: Родослов Исуса Христа, Сина Давидова, Сина Авраамова. (Мт. 1:1) Друго лице означава Марка у чије Јеванђељу се чује као глас лава који риче у пустињи: Глас вапијућег у пустињи: припремите пут Господњи, поравните стазе Његове. Треће лице, вола, изображава Луку који почиње своју повест са свештеником Захаријом. Четврто лице се односи на јеванђелисту Јована који узевши крила орла, стреми у висину, расуђујући о Слову Божијем… И преостали део виђења које је имао Језекиљ одговара истом значењу…

Зато и Откривење Јована након представљања двадесет четири старешине који су се, држећи у рукама гусле и чаше. поклањали Јагњету Божијем, додаје  још и муње и громове и гласови и кристално море и четири жива бића пуна очију: „И прво биће бјеше слично лаву и друго биће слично телету и треће биће имаше лице као човјек и четврто биће беше слично орлу у лету. И свако од четири жива бића имађаше по шест крила, наоколо и изнутра пуна очију и дан и ноћ не мирују говорећи: Свет, Свет, Свети Господ Бог, Сведржитељ, Који бјеше и Који јесте и Који долази“ (Отк. 4:7-8).

Из свега овога се врло јасно види да треба примати само четири Јеванђеља, а све апокрифне измишљотине треба пре оставити мртвим јеретицима, него живим чедима Цркве.“[1]

[1] https://azbyka.ru/otechnik/Ieronim_Stridonskij/tolkovanie-na-evangelie-po-matfeju/

Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом, прикључите се библијским беседама.

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

One Comment

  1. Pingback: Čovjek, lav, vol i orao – kakve to veze ima s Evanđeljem? – Upoznaj pravoslavlje

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*