ИЗУЧАВАМО СВ. ПИСМО – ПРИКЉУЧИТЕ СЕ

Сам Господ је оставио заповест да се изучавају Писма (Мт. 22:29; Јн. 5:39; 1 Тим. 4:13). Ако желите да се детаљније упознате са светоотачким објашњењима Светог Писма, позивамо вас да нам се придружите. Покренули смо аудио библијске беседе за све заинтересоване православне хришћане који желе да боље знају Свето Писмо, да читају и изучавају Библију у светлу светоотачких објашњења – тог јединог непогрешивог водича за разумевање. Нико од људи није боље знао реч Божију од Светих Отаца, управо зато њихова тумачења и треба да нам буду водич у изучавању Писма.

Пројекат библијских беседа који смо покренули није нешто што је уобичајено у нашој Помесној Српској Православној Цркви. Међутим, то не значи да не постоји у пракси других Помесних Цркви и да није нешто што је утемељено у пракси и животу Цркве.

Обично људима није јасно о чему се ради, па сам желео да детаљније представим пројекат.

Захваљујући богатству светоотачке ризнице коју наша Православна Црква поседује, ми православни хришћани имамо прилике и привилегију да тачно знамо шта говори Свето Писмо, књига коју је управо наша Православна Црква саставила, одбранила и протумачила. И то вековима пре него што су се ‘испилиле’ многе протестантске групације чији представници са висине покушавају да нама, православним хришћанима, објасне књигу која је наша имовина! По речима апостола Павла: „Желе да буду учитељи закона а не разумију ни шта говоре ни шта тврде“ (1 Тим. 1: 7)

У нашем пројекту изучавамо књиге Светог Писма, стих по стих, искључиво у светлу светоотачких објашњења. Јер, ако ћемо искрено, кога реално више занима да чује још једно лично мишљење у мору свих оних који (чак и међу православнима) данас покушавају да придају тежину својим речима и мислима тако што ће (у огромној већини случајева) вадити из контекста стихове из Библије, а све у сврху да потврде своје мисли. Верујем да сте и сами имали прилике да се уверите у то, довољно је да погледате интернет.

Једина вредност и квалитет овог пројекта библијских беседа је што се у потпуности ослањамо на светоотачка тумачења. У овим библијским беседама се не може чути другачије мишљење од онога што говоре Свети Оци Православне Цркве.

Ове беседе су за:

  • Људе који желе да чују и знају шта је тачно Христос мислио када је говорио,
  • Људе који више цене мишљење Светих Отаца од свог сопственог,
  • Људе који су спремни да промене свој став када чују да Свети Оци говоре нешто што је супротно од њиховог мишљења,
  • Људе који желе да у свом духовном животу покушају да остваре оно што чују од Отаца,
  • Људе који сами желе да изучавају наслеђе Светих Отаца, али за тако нешто немају времена.

„Немој се дрзнути да сам тумачиш Јеванђеље и друге књиге Светог писма. Писмо које је изречено преко светих пророка и апостола, није изречено произвољно, него по надахнућу Светог Духа (2 Пет. 1:21). Како онда није безумно тумачити га произвољно? Свети Дух, који је преко пророка и апостола изрекао реч Божију, тумачио га је преко светих отаца. И реч Божија и њено тумачење – јесу дар Светога Духа. Света Православна Црква прихвата само то једно тумачење! Њена истинска деца примају само то једно тумачење! Ко произвољно објашњава Јеванђеље и све Писмо: тај самим тим одбацује његово тумачење од светих отаца, Духом Светим. Ко одбацује тумачење Светог писма Светим Духом: тај, без сваке сумње, одбацује и само Свето писмо.“

Библијске беседе води Станоје Станковић, оснивач и руководилац православног мисионарског центра „о. Данил Сисојев“, члан Мисионарског одељења СПЦ, студент Школе православног мисионара при Мисионарском одељењу РПЦ.

Пријавите се помоћу формулара у наставку! Након пријаве ћете добити детаљне информације о самим беседама и начину учествовања:

    БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

    Leave a Comment

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    *