Kako sada – da činimo dobra dela javno ili da se krijemo od ljudi?

Evo još jednog odlomka iz naših biblijskih beseda u kojoj Sveti Oci odgovaraju na dilemu – kako da se čine dobra dela? Na jednom mestu Isus govori o tome da naša levica ne zna šta čini naša desnica, a sada ljudi treba da vide naša dobra dela? O čemu se radi? Da li mi ovde razumemo sve pravilno? Šta govore Svetitelji? Pročitajte i pridružite nam se!

Tako da se svijetli svjetlost vaša pred ljudima, da vide vaša dobra djela i proslave Oca vašega koji je na nebesima“. (Mt. 5:16)

Sveti Oci daju objašnjenje ovih reči koje neki kritičari mogu da navode kao jednu od protivrečnosti Biblije, jer Gospod u prvom stihu šeste glave govori da pazimo da milostinju svoju ne činimo pred ljudima. Evo kako sveti Grigorije Palama objašnjava ovu tobožnju protivrečnost:

„Gospod to ne govori kao zapovest da sami sebe ističemo, nego kao zapovest da bogougodno živimo. I kao što svetlost lako privlači k sebi poglede onih što gledaju, tako i bogougodni život, zajedno sa ljudskim očima, privlači k sebi i ljudske misli. Kod svetlosti sunca ne hvalimo vazduh koji učestvuje u njenom blistanju, nego sunce koje u sebi nosi i sadrži izvor njenog blistanja. I ako čak i vazduh hvalimo kao ono što je svetlonosno, koliko ćemo više hvaliti samo sunce? Tako je i sa čovekom koji vrlinskim delima projavljuje blistanje Sunca Pravde: on i druge, čim ga vide, privodi ka proslavljenju nebeskog Oca i Sunca Pravde – Hrista“.

Sveti Zlatoust u ime Gospoda odgovara:

„Šta zapovedaš? Da živimo radi sujete i častoljublja? Ne, ne govorim to. Nisam rekao: trudite se da pokazujete vaša dobra dela, već sam rekao „da se svetli svetlost vaša“, to jest, da vaša vrlina bude velika, oganj izobilan, svetlost neizreciva. Kada vrlina bude takva onda je nemoguće da se sakrije, makar se čovek koji je ima i bude trudio da je na svaki način sakrije. Dakle, pokažite besprekorni život i niko neće imati nikakav razlog da govori o vama loše“…

Ako želite da se dublje upoznate sa svojom verom, sa Svetim Pismom, priključite se biblijskim besedama.

 

 

 

BIBLIJSKE BESEDE - PRIJAVITE SE!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*