Коме је тачно Бог обећао помоћ у невољи? Да ли под сваким условом? Како одговорити на нечије намерне провокације?

Вашој пажњи предлажем одломак из библијских беседа на никад актуелнију тему – тему кушања Господа Бога од стране људи који желе да му буду верни. Коме је Бог обећао помоћ и под каквим условима? Да ли је потребно и ми себе да чувамо, или да се самоуверено бацамо у опасност позивајући се на стихове из Писма који говоре о томе да нас Бог чува? Како одговорити на нечије намерне провокације? Какав пример даје Христос? Прочитајте шта о томе говоре Свети Оци!

 

А Исус му рече: И ово је написано: Немој кушати Господа Бога својега.

„…Христос наводи речи које је изговорио Мојсеј Израиљу (5 Мојс. 6:16), то јест, да није потребно подвргавати себе опасности ако није неопходно, искушавајући чудесну силу свемоћи Господа Бога. Зато преподобни Исидор Пелусиот пише: „Бог је обећао помоћ ономе се ко се налази у опасности, а не ономе ко искушава; човеку који је у потреби, а не ономе који све чини ради показивања и јури испразну славу“.

Блажени Јероним скреће пажњу на оружје којим је Господ одбацио све сатанске предлоге, то јест, знањем Светог Писма. Ево како он пише: „Лажљиве стреле ђавола он разбија помоћу истинског штита Писма. И треба рећи да је неопходна сведочанства Господ узео само из књиге Поновљених закона (или 5. Мојсејеве) да би показао тајне Новог Завета“.

Када се размишља о теми уздања у Господа, може да се појави дилема да ли је и ослањање на Господа у свакодневном животу слично кушању Господа? Кључна разлика је управо у томе што ослањање на Господа подразумева и труд са човекове стране када човек ради све што је до њега, а за све остало што није у његовој власти се узда у Господа. За разлику од тога, кушање Господа представља потпуно непотребно излагање себе опасностима уздајући се притом у помоћ Божију. И у Светом Писму видимо да је Господ помогао Израиљцима приликом бекства из Египта и омогућио им да чудесно пређу Црвено море, али је Тај исти Господ одбио да заштити те исте Израиљце када су упркос Његовој вољи напали на народе Хананеја и Амалика. Прочитаћу вам сада тај одломак из Четврте књиге пророка Мојсеја: „А сјутрадан уставши, пођоше наврх горе и рекоше: Ево нас, идемо на мјесто за које је говорио Господ, јер згријешисмо. Али Мојсије рече: Зашто преступате заповијест Господњу? Од тога неће бити ништа. Не идите горе, јер Господ није међу вама; немојте да вас побију непријатељи ваши.Јер је Амалик и Хананеј тамо пред вама, и изгинућете од мача, јер одустависте Господа, па неће ни Господ бити с вама. Али они ипак навалише да иду наврх горе; али ковчег завјета Господњега и Мојсије не изађоше из окола. Тада сиђе Амалик и Хананеј, који живљаху у оној гори, и разбише их и бацише дори до Орме.“ (4 Мојс. 14:40-45).

Свети Јован Златоуст обраћа пажњу на нешто што нам можда и промакне при читању, односно, начин на који је Христос одговарао на искушења, на злонамерне провокације ђавола. Ево како Златоуст говори: „А како Христос? Он није узнегодовао на ово и није се разгневио, већ са великом кротошћу одговара поново речима Светог Писма: немој кушати Господа Бога твојега. Овим нас Христос учи да ђаво треба да се побеђује не само чудима, већ незлобивошћу и дуготрпљењем и да ништа не треба радити из сујете, да бисмо се истакли. Даље погледај, како је безумље кушача очигледно и у самом навођењу сведочанстава. Оба сведочанства која је Господ навео су наведена као најправилнија, док је оно што је ђаво наводио било узето без размишљања, неповезано и уопште није имало везе са оним о чему се говорило. Зато што речима: анђелима својим заповедиће за Тебе, не значи да треба да се бацамо у бездан; а притом то није ни речено за Господа. Међутим, Господ није почео да изобличава његово безумље, иако је ђаво и навео речи Писма да би Га увредио и то у потпуно погрешном виду“…

 

Ако вам се допада ово што сте прочитали, позивамо вас да нам се прикључите! Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом уз помоћ светоотачким тумачења, прикључите се библијским беседама.

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*