„Pomiluj me, Gospode, sine Davidov, kćer moju mnogo muči đavo…“ (Mt. 15:22) – Nedelja trideset šesta po Pedesetnici

21. I izišavši odande Isus otide u krajeve tirske i sidonske.
22. I gle, žena Hananejka iziđe iz onih krajeva i povika mu govoreći: Pomiluj me, Gospode, sine Davidov, kćer moju mnogo muči đavo!
23. A on joj ne odgovori ni reči. I pristupivši učenici njegovi moljahu ga govoreći: Otpusti je, jer viče za nama.
24. A on odgovarajući reče: Ja sam poslan samo izgubljenim ovcama doma Izrailjeva.
25. A ona pristupivši pokloni mu se govoreći: Gospode, pomozi mi!
26. A on odgovarajući reče: Nije dobro uzeti hleb od dece i baciti psima.
27. A ona reče: Da, Gospode! ali i psi jedu od mrva što padaju sa trpeze gospodara njihovih.
28. Tada odgovori Isus i reče joj: O ženo, velika je vera tvoja; neka ti bude kako hoćeš! I ozdravi kći njena od onoga časa.

 

„Budući daleko, vapijući je molila Gospoda joj se smiluje. Time ništa nije postigla jer se On nije ni osvrnuo na nju. Kada se približila, pala je pred Njegove noge i ponovo ga zamolila za pomoć, a On ju je (opet) oštro odbio. Ni u tom slučaju nije se obeshrabrila ova odvažna i smela duša, nego je prezrela samu sebe i, slušajući ne samo da je naziva beslovesnom životinjom, nego i životinjom strašnom i divljom, jer su njeni vapaji više ličili na lavež nego na reč dostojnu slušanja, ona se i sama sa tim složila i sama se unizila, ali nije prestala da moli Hrista. Neka nas ova učiteljica pouči kako treba biti istrajan u molitvi, kako treba biti trpeljiv, smiren i skrušen. Čak i ako budemo nedostojni, čak i ako budemo odbijeni jer smo oskrnavljeni grehom, naučimo da se ne udaljujemo nego da istrajemo u iskrenom moljenju i smirenju, i od Boga ćemo dobiti ono što tražimo“. Sveti Grigorije Palama

BIBLIJSKE BESEDE - PRIJAVITE SE!

2 Comments

  1. Meni lično najviše nedostaje na internetu onaj period kada smo bili Srbi,valjda smo tada,nismo zavideli jedni drugima…Srbi su mnogo dobri ljudi ali kada se uvuče zlo spolja🥹

    • Stanoje Stankovic

      Dragi Ivane, izgleda da Vi mislite da ranije u Srbiji nije postojala strast zavisti kao i ostale strasti? Ako je Kain iz zavisti ubio svog brata Avelja, zašto mislite da smo mi kao potomci Adama bez te strasti? Suština je da se protiv strasti borimo. „Nema čoveka da živi a da ne greši“. Gospod Isus je rekao: „Što me zoveš blagim, niko nije blag osim jednoga Boga“. Srbi su dobri samo kada su blizu Bogu. Kao i svi ostali narodi na svetu. Nisu Srbi nikakav izuzetak.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*