Sam Hristos je rekao da je manji od Oca?

U razgovoru sa muslimanima se dešava da se pozivaju na stih iz Jevanđelja po Marku u kome Isus kaže da je Otac veći od Njega? Da li je upravo to potvrda njihovog učenja da Isus nije Bog već samo prorok ili je u pitanju nešto drugo? Blaženi Teofilakt Ohridski daje odgovor.

„Čuste da vam Ja kazah: Idem, i doći ću vama. Kad biste me ljubili, obradovali biste se što rekoh: idem Ocu: jer Otac Moj veći je od Mene“. (Jn. 14:28)

„Pošto je Gospod video da se apostoli uopšte ne nadaju Njegovom vaskrsenju, čak i ne znaju šta je vaskrsenje i zato veoma tuguju i smućuju se pri pomisli na rastanak sa Njim, On snishodi njihovoj slabosti i govori: ‘Rekao sam vam da ću otići i opet doći; vi međutim i dalje tugujete jer Mi ne verujete da Ja, iako ću i umreti, vas ipak neću ostaviti u vašoj žalosti. Sada, čuvši da idem Ocu Svome koga smatrate velikim i većim od Mene, potrebno je da se radujete što odlazim Njemu, većem od Mene, Koji može da uništi sve nesreće’. Vidiš li kakva posledičnost misli? „Otac Moj veći je od Mene“ – ovo je rekao radi utehe učenika. Oni su tugovali zato što Hristos, tobože, ne može da ih zaštiti. On i govori: ‘Ako Ja i ne mogu, onda Moj Otac, Koga smatrate većim od Mene, po svoj verovatnoći može da vam pomogne’. Isto i na drugom mestu govori: „Ili misliš da ne mogu umoliti sad Oca Svoga da mi pošalje više od dvanaest legiona anđela?‘ (Mt. 26:53) Ovde On ne govori tako jer nije u stanju da to učini (jer kako nije moćan Onaj Koji je samo jednom rečju koju je rekao Judejcima iznenada sve njih bacio na zemlju? (Jn. 18:4-6), već zato što su oni mislili o Njemu kao o Čoveku. Tako je i ovo „Otac Moj veći je od Mene“ On rekao u skladu sa njihovim shvatanjem, jer su Ga smatrali slabim, a Oca moćnim da ih ukrepi u vreme žalosti.“ Neki misle da je On nazivao Oca većim u smislu da je On (Bog Otac) uzrok Boga Sina. ‘Otac’, govore, ‘je veći zato što je On Moj početak i uzrok jer sam se Ja od Njega rodio’. A što je Otac veći, ne znači da je i druge prirode. Jer i za ljude se može reći da je otac veći od sina, ali nije različite prirode. Zato neka kažu jeretici: čime je Hristos otišao Ocu: Božanstvom ili ljudskom prirodom? Bez sumnje, ljudskom prirodom. Jer kao Bog On je oduvek bio na nebesima i neodvojen od Oca. Dakle, Otac se naziva većim od Njega kao Čoveka[1].

 

[1] https://azbyka.ru/otechnik/Feofilakt_Bolgarskij/tolkovanie-na-evangelie-ot-ioanna/14

 

Ako želite da se dublje upoznate sa svojom verom, sa Svetim Pismom, priključite se biblijskim besedama.

BIBLIJSKE BESEDE - PRIJAVITE SE!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*