Сам Христос је рекао да је мањи од Оца?

У разговору са муслиманима се дешава да се позивају на стих из Јеванђеља по Марку у коме Исус каже да је Отац већи од Њега? Да ли је управо то потврда њиховог учења да Исус није Бог већ само пророк или је у питању нешто друго? Блажени Теофилакт Охридски даје одговор.

„Чусте да вам Ја казах: Идем, и доћи ћу вама. Кад бисте ме љубили, обрадовали бисте се што рекох: идем Оцу: јер Отац Мој већи је од Мене“. (Јн. 14:28)

„Пошто је Господ видео да се апостоли уопште не надају Његовом васкрсењу, чак и не знају шта је васкрсење и зато веома тугују и смућују се при помисли на растанак са Њим, Он снисходи њиховој слабости и говори: ‘Рекао сам вам да ћу отићи и опет доћи; ви међутим и даље тугујете јер Ми не верујете да Ја, иако ћу и умрети, вас ипак нећу оставити у вашој жалости. Сада, чувши да идем Оцу Своме кога сматрате великим и већим од Мене, потребно је да се радујете што одлазим Њему, већем од Мене, Који може да уништи све несреће’. Видиш ли каква последичност мисли? „Отац Мој већи је од Мене“ – ово је рекао ради утехе ученика. Они су туговали зато што Христос, тобоже, не може да их заштити. Он и говори: ‘Ако Ја и не могу, онда Мој Отац, Кога сматрате већим од Мене, по свој вероватноћи може да вам помогне’. Исто и на другом месту говори: „Или мислиш да не могу умолити сад Оца Свога да ми пошаље више од дванаест легиона анђела?‘ (Мт. 26:53) Овде Он не говори тако јер није у стању да то учини (јер како није моћан Онај Који је само једном речју коју је рекао Јудејцима изненада све њих бацио на земљу? (Јн. 18:4-6), већ зато што су они мислили о Њему као о Човеку. Тако је и ово „Отац Мој већи је од Мене“ Он рекао у складу са њиховим схватањем, јер су Га сматрали слабим, а Оца моћним да их укрепи у време жалости.“ Неки мисле да је Он називао Оца већим у смислу да је Он (Бог Отац) узрок Бога Сина. ‘Отац’, говоре, ‘је већи зато што је Он Мој почетак и узрок јер сам се Ја од Њега родио’. А што је Отац већи, не значи да је и друге природе. Јер и за људе се може рећи да је отац већи од сина, али није различите природе. Зато нека кажу јеретици: чиме је Христос отишао Оцу: Божанством или људском природом? Без сумње, људском природом. Јер као Бог Он је одувек био на небесима и неодвојен од Оца. Дакле, Отац се назива већим од Њега као Човека[1].

 

[1] https://azbyka.ru/otechnik/Feofilakt_Bolgarskij/tolkovanie-na-evangelie-ot-ioanna/14

 

Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом, прикључите се библијским беседама.

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*