„Изиђе сијач да сије семе своје…“ (Лк. 8:5) – Недеља двадесет прва по Педесетници

Лк. 8:5-15

5. Изиђе сијач да сије семе своје; и кад сијаше, једно паде крај пута, и погази се, и птице небеске позобаше га.
6. А друго паде на камен, и изникавши осуши се, јер немаше влаге.
7. А друго паде усред трња, и узрасте трње и угуши га.
8. А друго паде на земљу добру, и изникавши донесе стоструки род. Говорећи ово повика: Ко има уши да чује, нека чује!
9. А ученици његови питаху га говорећи: Шта значи ова прича?
10. А он рече: Вама је дано да знате тајне Царства Божијега; а осталима бива у причама, да гледајући не виде, и чујући не разумију.
11. А ова прича значи: Сeме је реч Божија.
12. А које је крај пута то су они који слушају, али потом долази ђаво и узима реч из срца њиховога, да не верују и да се не спасу.
13. А које је на камену то су они који када чују с радошћу примају реч; и ови корена немају те за неко време верују, а у време искушења отпадну.
14. А које у трње паде, то су они који чуше и, живећи у бригама и богатству и сластима овога живота, буду угушени, и не донесу рода.
15. А које је на доброј земљи, то су они који чувши реч, у доброме и чистом срцу држе је, и род доносе у трпљењу. Ово говорећи повика: Ко има уши да чује, нека чује!

 

„Из ових речи се види да је Христос предлагао Своје учењем свима, без разлике. Као што сејач не разликује њиве које се налазе пред њим, већ једноставно и без било какве разлике баца семе, тако ни Исус не прави разлику између богатог, сиромашног, мудрог, необразованог, немарног, брижног, храброг или плашљивог; свима је проповедао, испуњујући Своје дело, иако је унапред знао какви ће плодови од тога бити, да би могао да каже: „Што је још требало чинити винограду мојему што му не учиних?“ (Ис. 5:4) Пророци говоре о народу као о винограду: „Запјеваћу сада драгоме својему пјесму драгога својега о винограду његову; Из Мисира си пренио чокот“ (Ис. 5:1; Пс. 80:8) А Христос говори о народу као о семену. Шта Он показује овим? То да ће се народ брзо и лако повиновати и да ће одмах дати плод. Када чујеш речи „изиђе Сејач да сеје“, не сматрај то понављањем речи, јер сејач често излази и ради других послова; да би орао земљу, уништио коров, ишчупао трње или учинио нешто слично томе; међутим, Христос је изашао ради сејања. Зашто је, реци ми, пропао највећи део семена? Ово се није догодило због Онога Који је сејао, већ због земље која је примала семе, то јест, због душе која није пазила. Али зашто Исус не говори да су једно семе прихватили немарни и да су га упропастили; да су друго примили богати и да су га угушили; да су треће примили слаби и да су га занемарили? Господ не жели да их снажно прекори, већ оставља слушаоцима сопствену грижу савест.“ Свети Јован Златоуст

 

 

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*