„Изиђи од мене, Господе, јер сам човек грешан.“ (Лк.5:8) – Недеља осамнаеста по Педесетници

Лк. 5:1-11

1. А догоди се када се народ слеже к њему да слуша реч Божију и он стајаше крај Генисаретског језера,
2. И виде две лађе гдје стоје украј језера, а рибари бијаху изишли из њих и испираху мреже.
3. И уђе у једну лађу, која бијаше Симонова, и замоли га да одмакне мало од обале; и седе и учаше народ из лађе.
4. А кад преста говорити, рече Симону: Хајде на дубину и баците мреже своје за лов.
5. И одговарајући Симон рече му: Учитељу, сву ноћ смо се трудили, и ништа не ухватисмо; али на твоју реч бацићу мрежу.
6. И учинивши то уловише велико мноштво риба, те им се мрежа поче цепати.
7. И дадоше знак друштву које беше на другој лађи да дођу да им помогну; и дођоше, и напунише обе лађе тако да се оне потапаху.
8. А кад виде Симон Петар, припаде кољенима Исусовим говорећи: Изиђи од мене, Господе, јер сам човек грешан.
9. Јер запрепашћење обузе њега и све који бијаху с њим због лова рибе што ухватише,
10. А тако исто и Јакова и Јована, синове Зеведејеве, који бијаху другови Симонови. И рече Исус Симону: Не бој се, од сада ћеш људе ловити.
11. И извукавши обе лађе на земљу оставише све, и отидоше за њим.

 

„Господ бежи од славе, а она Га још више прати. Када се народ тискао око Њега, Исус је ушао у лађу да би са лађе учио оне који су стајали на обали, тако да се сви налазе пред Његовим лицем, да нико не стоји иза Његових леђа. Исус није оставио власника лађе без награде због тога што је учио народ са лађе. Он га је двоструко наградио: подарио му мноштво риба и учинио га Својим учеником. Задиви се начину на који Господ Исус делује, како Он свакога привлачи кроз оно што му је својствено: на пример, мудраце помоћу звезда, рибаре помоћу риба. Примети и Христову кротост, када моли Петра да се удаљи од обале… види и како је покоран био Петар: Човека кога није видео, примио је у своју лађу и слуша Га у свему. Када му је Исус рекао да оде на дубину, Петар није оклевао, није рекао: целу ноћ сам се трудио и ништа нисам уловио, а сада треба Тебе да послушам и поново се трудим? Ништа слично Петар није рекао, већ напротив: „на Твоју реч бацићу мрежу“. Толико је Петар био топао у вери чак и пре вере (у Христа)! Зато је и уловио толико риба да није био у стању сам да их извуче, већ је знацима звао другове, који су се налазили на другој лађи. Звао их је знацима зато што није био у стању да говори, поражен необичним уловом. Даље, Петар у дубоком страхопоштовању моли Исуса да сиђе са лађе, говорећи о себи да је грешник и да није достојан да буде са Исусом. Ако хоћеш, схвати ово и у преносном смислу. Лађа је јудејска синагога. Петар представља учитеље Закона. Учитељи који су били пре Христа, трудили су се сву ноћ (јер време пре Христовог доласка представља ноћ) и ништа нису уловили. Када је дошао Христос и настао дан (Рим. 13:12), апостоли који су постављени на место учитеља закона, по речи, то јест, по Исусовој заповести, бацају мреже Јеванђеља и лове мноштво људи. Међутим, апостоли сами не могу да извуку мреже са рибама и зову своје помоћнике и саучеснике и извлаче заједно са њима. То је суштина пастира и црквених учитеља свих времена. Они предајући апостолско учење, помажу апостолима да лове људе. Обрати пажњу и на израз „бацање мреже“. Јер, Јеванђеље је мрежа која поседује смирено, једноставно и слушаоцима доступно излагање речи; зато се и говори да је мрежа бачена. Ако неко каже да бацање мреже означава дубину мисли, можемо се сложити и са тиме. Дакле, овде се испунила пророчка реч која говори: „Гле, ја ћу послати многе рибаре, говори Господ, да их лове, и после ћу послати многе ловце да их лове по свакој гори и по сваком хуму и по раселинама каменим.“ (Јер. 16:16) Рибарима је назвао свете апостоле, а ловцима управитеље и црквене учитеље времена која су уследила“. Блажени Теофилакт Охридски

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*