Зашто се не наводи родослов Пречисте Богородице, већ Јосифа када он нема везе са Рођењем Господа Исуса? Чему подела Родослова на по четрнаест колена?

Прочитајте још један одломак из библијских беседа које организујемо. Зашто се не наводи родослов Пресвете Богородице Која је и родила Господа Исуса, већ Јосифа који ни најмање није учествовао у Рођењу? Шта говоре Свети Оци? Шта значи подела на четрнаест колена која се помиње на крају Родослова? Да ли то има некакве везе са нама или не? 

 

„… Што се тиче стиха: „А Јаков роди Јосифа, мужа Марије, од које се роди Исус звани Христос“, поставља се природно питање: зашто наводити родослов Јосифа који ни најмање није учествовао у натприродном и чудесном рођењу Господа Исуса Христа? Зашто се не наводи родослов Његове Мајке, Дјеве Марије?

Свети Јован Златоуст даје одличан одговор који ћу вам сада прочитати: „Зашто се не даје родослов Мајке и зашто се помиње баш о Јосифу који нимало није имао везе за рођењем? Очигледно је да је исувишно да родослов Мајке буде потребан. Шта је потребно решити на почетку? Питање порекла Дјеве од Давида. Дакле, одакле можемо знати да она потиче од Давида? Слушај: Бог заповеда Гаврилу да иде „Дјевојци зарученој за мужа, по имену Јосиф, из дома Давидова“ (Лк. 1:27)… Код Јудејаца није било дозвољено да се узима жена не само из другог колена, већ и из другог рода или племена. Зато ако са Дјевом повежемо речи „из дома Давидова“ онда ће речено остати без икакве сумње; ако их повежемо са Јосифом, речено о њему ће се односити и на Дјеву. Ако је Јосиф био из рода и дома Давидова, онда је узео жену не из другог рода, већ из онога из кога је потицао и он сам. А шта, рећи ћеш ти, ако је Јосиф нарушио закон? Јеванђелиста је предвидео и то питање посведочивши да је Јосиф био праведан, тако да знајући његову врлину можеш бити уверен да он не би нарушио закон… Сада треба рећи зашто Јеванђелиста није дао Њен родослов, већ Јосифов. Дакле, зашто?

Код Јудејаца није био обичај да воде родослов по женској линији; и да би сачувао и обичај и да се не би на самом почетку показао као његов рушитељ, а да би нам са друге стране показао и Дјевино порекло, Јеванђелиста прећутавши о Њеним прецима представио је родослов Јосифа. Да је представио Дјевин родослов – то би се сматрало новином; да је прећутао о Јосифу, не бисмо знали Дјевине претке. Дакле, да бисмо знали ко је била Марија, одакле је потицала, и да уједно не би ни обичај био нарушен, Јеванђелиста је представио родослов Њеног обручника и показао да Она потиче из дома Давидова.“

Настављамо даље, са 17. стихом:

Свега, дакле, кољена од Авраама до Давида, кољена четрнаест, а од Давида до сеобе вавилонске кољена четрнаест, и од сеобе вавилонске до Христа, кољена четрнаест.“

Свети Оци говоре да навођењем три дела родослова који су подељени на четрнаест покољења, Бог показује да никакав вид државног управљања није помогао да Јудеји буду бољи, да буду верни Богу. У првом делу историје, од Авраама до Давида, био је период владавине судија, затим од Давида до вавилонског ропства, владали су цареви, а након периода у Вавилону, након повратка, израиљским народом су управљали првосвештеници. Сва ова раздобља, Јевреји, по речима блаженог Теофилакта „нису искористили да се науче врлинском животу и зато им је био потребан истински Судија, Цар и Свештеник – Христос“. Мислим да је то важна поука и за нас данас, јер никакав политички програм нити начин уређења државе не може да нам помогне да постанемо бољи, ако ми сами не желимо да живимо са Христом. Православна Црква је за 2000 година своје историје, живела и доносила плод Богу стварајући свете Божије људе под најразличитијим облицима владавине: републици, монархији, под окупацијом од стране иноверних, атеиста, итд“.

 

Ако вам се допада ово што сте прочитали, позивамо вас да нам се прикључите! Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом уз помоћ светоотачким тумачења, прикључите се библијским беседама.

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*