Девојка ће зачети или млада жена ће зачети? Која је разлика? О годинама праведног Симеона Богопримца. Зашто Исус а не Емануил?

Настављамо са објављивањем одломака из библијских беседа које се одржавају у оквиру нашег блога а на које вас све позивамо. Прочитајте како Свети Оци објашњавају разлику између ‘девојка’ и ‘млада жена’. Колико је година праведни Симеон када је узео Христа у руке? И на крају, зашто Господ није добио име Емануил, већ Исус? 

 

„А све се ово догодило да се испуни што је Господ казао преко пророка који говори: Ето, дјевојка ће зачети, и родиће сина, и надјенуће му име Емануил, што ће рећи: С нама Бог.“

У овом стиху видимо оно што смо говорили у подкасту о особеностима Јеванђеља. Ово је карактеристично за Матеја, да се позива на испуњење старозаветних пророчанстава и тиме показује Јеврејима да је Исус обећани Месија. Овде се ради конкретно о пророчанству пророка Исаије који је живео 800 година пре Христа. Блажени Теофилакт Охридски говори да анђео говорећи да је Господ казао преко пророка, а не просто да је пророк рекао, показује да је сведочанство самог пророка веродостојно.

По предању, управо је праведни Симеон Богопримац био један од седамдесеторице преводилаца Септуагинте, преводио је књигу пророка Исаије и када је дошао до овог стиха, о девојци која ће зачети, као преводилац је помислио да је у питању грешка у тексту и кренуо је да преводи са ‘млада жена’, то јест, млада жена која је у браку. Тада му се анђео јавио, зауставио га и рекао да преведе тачно како је написано у тексту, а да ће сам свети Симеон живети све до тренутка док не види да се обистињује ово пророчанство. Неки либерално настројени људи у нашој Цркви негирају ово предање и говоре да није реално, јер би онда Симеон Богопримац имао пар стотина година? Као да можеш Богу забранити да чини чуда када пожели и где пожели. Мени лично сваку сумњу за ово предање отклања чињеница да су Свети Оци говорили о овоме, да управо од Отаца и знамо за све ово, можете рецимо и сами да прочитате у Охридском прологу шта говори свети Николај Охридски за 3. фебруар по јулијанском, односно 16. фебруар по новом календару.

Иако је праведни Симеон у своје време желео да измени ‘девојка’ у ‘млада жена’ са искреном жељом и без икакве задње намере, Јевреји су са своје стране свесно искривљавали овај стих и говорили да на том месту треба да стоји управо ‘млада жена’. Међутим, блажени Теофилакт врло логично одговара – питајући какво је то онда чудо ако ће млада жена да зачне? Шта је у томе чудно и натприродно да може да послужи као знак од Господа Бога?

Друго питање које су Јевреји постављали тада у то време, али и неки људи данас то исто говоре као аргумент против Христа, они дакле постављају питање зашто се не зове Емануил ако лепо пише „надјенуће му име Емануил“? Зашто се зове Исус, а не Емануил?

Свети Јован Златоуст даје одличан одговор и за тадашње али и за садашње противнике Бога. Он говори: „Зашто Му, рећи ћеш, није дато име Емануил, већ Исус Христос? Зато што није речено, „надјенућеш“, већ „надјенуће Му“, тј. народи и сам догађај. Овде се име позајмљује од догађаја како је и својствено Писму – догађаји се употребљавају уместо имена. Дакле, речи „надјенуће му име Емануил“ означавају ништа друго него то да ће видети Бога са људима. Иако је Бог одувек био са људима али никада тако очигледно. Ако Јудејци дрско буду и даље били упорни, питаћемо их, које дете је било названо: „Надјени му име брз на плен“ (Ис. 8:3). На ово не могу ништа да одговоре. Како је пророк рекао „Надјени му име брз на плен“? Зато што се након Његовог рођења догодило да је плен отет и подељен, онда и сам догађај који се догодио за Његово време Му се и даје уместо имена“.

Свети Јустин Ћелијски додаје и да Емануил као име Бога, управо значи да је Бог са нама, са нашом људском природом. Да смо зато у стању да опет будемо са Богом, јер је Он обновио нашу палу природу“.

 

Ако вам се допада ово што сте прочитали, позивамо вас да нам се прикључите! Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом уз помоћ светоотачким тумачења, прикључите се библијским беседама

 

 

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*