„Поставио си преда мном трпезу…“ (Пс. 23:5)

 

Прочитајте светоотачко објашњење стихова из Псалама, стихова који говоре о тајанственој Трпези и уљем којим је Господ намазао главу верног човека. О чему се ту ради? Свети Амвросије Оптински и Теодорит Кирски нам објашњавају ово место из старозаветних пророчанстава које итекако има везе са нашим животом у Цркви.

 

Поставио си преда мном трпезу на видику непријатељима мојим; намазао си уљем главу моју, и чаша је моја препуна“ (Пс. 23:5).

Преподобни Амвросије Оптински: „Поставио си преда мном трпезу, на видику непријатељима мојим… и чаша је моја препуна“. Ове речи јасно директно указују на Тајну Светог Причешћа. Ако се са вером, неосуђено причешћујемо Тајни Тела и Крви Христових, онда све замке непријатеља наших душа које нам досађују, остају узалудне и празне. Неосуђено се причешћујемо када, као прво, са искреним и смиреним кајањем и исповедањем својих грехова и са чврстом одлучношћу да им се не враћамо; а као друго, ако приступамо без злопамћења, мирећи се у срцу са свима који су нас ожалостили. „Намазао си уљем главу моју“. Под уљем треба да се разуме Тајна Миропомазања и Тајна Јелеосвећења, а под главом наш ум, који на почетку добија духовно утврђење кроз Тајну Миропомазања“.

Блажени Теодорит Кирски: „Ово је јасно за оне који су се удостојили тајноводства и не захтева никакво разјашњење. Јер они знају и за духовно уље којим су намазали главу и оснажујуће, а не раслабљујуће пиће и тајанствено јело које нам предлаже изнад свог пастирства Онај Који је и Женик. Овим добрима, говори пророк, преиспунио си ме, док се они који су ми непријатељи жалосте и брину, зато што се код онога ко је раније био у њиховом ропству догодила таква промена“.[1]

[1] https://ekzeget.ru/bible/psaltir/glava-22/stih-5/

 

Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом, прикључите се библијским беседама.

 

 

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*