„На земљи се јави и са људима поживе…“ (Вар. 3:38)

 

Ко је то живео међу људима, кога су то најављивали толики старозаветни пророци? Велики Оци Цркве, Григорије Палама и Јован Златоуст објашњавају овај стих из књиге пророка Варуха, ученика и пријатеља пророка Јеремије.

 

После тога на земљи се јави и са људима поживје“. (Вар. 3:38)

Свети Григорије Палама: „Будући да у природи увек бива тако да оно што осењује утискује свој облик и сопствено обележје у оно што бива осењено, у њеној утроби није дошло само до сједињења него и до уобличења, и оно што се уобличило од једног и другог, тј. од силе Свевишњег и од оне пречисте и девствене утробе, био је оваплоћени Логос Божији. На тај начин се у њој неизрециво настанио и од ње потекао отелотворени Логос Божији, „на земљи се појавио и међу људима живео“, обожујући нашу природу и дарујући нам, према речима божанственог апостола, оно у што ангели желе завирити (1. Петр. 1; 12). Ово је натприродна похвала и преславна слава ове Приснодјеве пред Којом уступа сваки ум и свака реч, макар они били и ангелски“[1].

Свети Јован Златоуст: „Видиш ли како је јасно у мало речи показао све и то, да Бог не престајући да буде Бог, постаје човек и живи са људима; и да је Он сам основао и Старо Завет?… О доласку Господа ми налазимо предсказање код Варуха који говори: „На земљи се јави и са људима поживје“. … „Дакле, слушајући о овом рођењу не мисли да слушаш о нечему што је од мале важности; већ се тргни умом својим и задрхти чим чујеш да је Бог дошао на земљу. Ово рођење је било толико дивно и чудесно да су се и анђели који су чинили хор хвале, за рођење одали славу уместо целог света; и пророци су много раније били запрепашћени због тога што се Бог „јави на земљи и са људима поживје“. И заиста, крајње је чудесно слушати да је неизрециви, необјашњиви и недостижни Бог, једнак Оцу, дошао кроз девичанску утробу, одлучио да се роди од жене и за Своје претке има Давида и Авраама.“[2]

 

[1] https://svetosavlje.org/gospode-prosveti-tamu-moju-sabrane-besede/38/

[2] https://ekzeget.ru/bible/kniga-proroka-varuha/glava-3/stih-38/

 

Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом, прикључите се библијским беседама.

 

 

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*