„Сваки који призна Мене пред људима…“ (Мт. 10:32) – Недеља свих Светих, прва по Педесетници

 

Мт. 10:32-33; 37-38; 19:27-30;

32. Сваки који призна мене пред људима, признаћу и ја њега пред Оцем својим који је на небесима.
33. А ко се одрекне мене пред људима, одрећи ћу се и ја њега пред Оцем својим који је на небесима.
37. Који љуби оца или матер већма него мене, није мене достојан; и који љуби сина или кћер већма него мене, није мене достојан.
38. И који не узме крст свој и не пође за мном, није мене достојан.

27. Тада одговори Петар и рече му: Ето, ми смо оставили све и за тобом пошли; шта ће, дакле, нама бити?
28. А Исус им рече: Заиста вам кажем да ћете ви који пођосте за мном, у новом животу, када седне Син Човечији на престо славе своје, сести и сами на дванаест престола и судити над дванаест племена Израиљевих.
29. И сваки који је оставио кућу, или браћу, или сестре, или оца, или матер, или жену, или децу, или земљу, имена мога ради, примиће сто пута онолико, и наслиједиће живот вечни.
30. Али ће многи први бити последњи и последњи први.

 

„Зашто Исусу није довољна само наша срдачна вера, зашто захтева и исповедање усана? Да би нас побудио на храброст, на већу љубав и усрђе, да би нас узвисио. Зато и говори свима уопште, а не подразумева овде само ученике… Ти си стекао више за себе, говори Господ, када си Ме први исповедио. Ја ћу те, говори Он, обогатити још више када ти будем дао неисказано више; онда када те Ја будем исповедио тамо. Да ли видиш сада да су тамо припремљене и награде и казне? Зашто се бринеш и узнемираваш? Зашто овде тражиш плату, када можеш да будеш спасен само уздањем у Бога? Зато се ако урадиш нешто добро и не добијеш за то овде награду, немој узнемиравати; у будућем веку те за то очекује дупла награда. Ако урадиш нешто лоше и останеш без казне, немој бити лењ. Тамо ће те стићи казна ако се не будеш променио и постао бољи. Тада ће бити дате награде за добра дела и казне за зла; зато ће се они који се одричу Господа мучити и овде и тамо. Овде, тиме што ће живети са злом савешћу, јер ако још нису умрли, умреће неизоставно; а тамо – што ће бити подвргнути коначној казни. Други, супротно томе, и овде и тамо ће имати користи; овде, побеђујући смрт, постајући славнији од свих живих, а тамо – наслађујући се неизрецивим добрима. Бог није спреман само да кажњава, већ и да награђује; неупоредиво је спремнији да награди, неголи да казни.“ Свети Јован Златоуст

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*