„А они одмах оставише мреже своје и пођоше за Њим“ (Мт. 4:20) – Недеља друга по Педесетници

 

Мт. 4:18-23

18. А идући покрај мора Галилејског видје два брата. Симона, званога Петар, и Андреја, брата његова, где бацају мрежу у море, јер бијаху рибари.
19. И рече им: Хајдете за мном и учинићу вас ловцима људи.
20. А они одмах оставише мреже и пођоше за Њим.
21. И отишавши одатле виде друга два брата, Јакова Зеведејева и Јована брата његова, у лађи са Зеведејем, оцем њиховим, где крпе мреже своје, и позва их.
22. А они одмах оставише лађу и оца својега и пођоше за њим.
23. И прохођаше Исус по свој Галилеји учећи по синагогама њиховим, и проповедајући јеванђеље о Царству, и исцељујући сваку болест и сваку немоћ у народу.

 

„Много остављате и ви браћо ако се одричете земаљских жеља. Јер наше спољашње, колико год да је мало по земаљским мерилима, довољно је за Господа; зато што Он вага срце, а не материју; не мери колико је тешка жртва Њему, већ са каквим расположењем се она приноси. Истинско Царство Божије нема спољашњу цену; ово Царство међутим може да се купи за онолико колико ти имаш. Јер за Закхеја је цена била половина имања, јер је другу половину задржао да би четвороструко вратио онима које је оштетио. За Петра и Андреја је цена била остављање лађе и мрежа; за удовицу је цена била две лепте, за другог је цена чаша хладне воде. Дакле, цена Царства Божијег, као што смо рекли, је онолико колико ти поседујеш.“ Свети Григорије Двојеслов

 

 

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*