Како објаснити чудо код јеретика или код људи који не верују у Христа Бога?

Прочитајте одлично објашњење дилеме која може да збуни многе искрене православне хришћане. Свети Анастасије Синаит својим одговором отклања сваку дилему. Прочитајте.

„Знамења, чињење чуда и пророштва, ради неке потребе или по промислу, дешава се и кроз недостојне људе, као што се то догодило са Валаамом (Број. 22:28) и врачаре која је извела Самуила из земље (1 Цар. 28:7-25).

Опет, када су се апостоли сусрели са неким неверујућим човеком који је Христовим именом изгонио демоне и забранили му да то ради, рекли су Христу о њему, а Господ је рекао: „Не забрањујте, јер није против вас“ (Лк. 9:49-50; Мк. 9:38-40). Међутим, Господ такође говори: „Али се томе не радујте што вам се духови покоравају“ (Лк. 10:20).

Треба да знаш да ако некада видиш знамење које је учињено по неком суду Божијем, или од стране јеретика или неверујућег, у теби не треба да се поколеба православна вера због знамења и чуда. Јер је потпуно могуће да Бог врши знамење и чудо, само те испитујући. Дешава се да вера човека који приступа ка Господу чини знамење, а не достојанство самог човека. Јер Јован који је био највећи међу рођеним од жена није учинио никакво знамење, а Јуда док је још био са апостолима, чинио је чуда. Зато, када видиш неког недостојног или зловерног човека који чини чудо, не сматрај то за нешто велико.“[1]

Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом, прикључите се библијским беседама.


[1] https://azbyka.ru/otechnik/Anastasij_Sinait/voprosy-i-otvety/1_62

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*