„Нисам поп да стално читам Библију!“

Много нас има којима се некако не мили да узмемо и читамо Свето Писмо, све нешто немамо времена, имамо пуно обавеза и никако ‘не стижемо’. Да ли нам стварно толико може користити читање Библије, или је то више ‘за калуђере и попове’ који немају ‘толико’ обавеза као ми? Шта каже на ово свети Јован Златоуст?

 

„Ко од вас који сте овде, реците ми, ако вас питам може да ми каже макар један Псалам или неко друго место из Светог Писма? Ниједан! И не само да је то за запрепашћење већ и то што ви, будући лењи за духовна дела, на дела сатанска идете брже од огња. Ако вас неко буде питао за сатанске песме, за блудне стихове видеће да их многи знају и певају са великим задовољством. А чиме се правдају, када им то кажеш? Говоре: „Ја нисам монах, имам жену и децу, бринем о кући“.

Од тога и потиче сва штета што ви мислите да читање Светог Писма доликује само монасима, док ви сами имате много више потребе за Писмом. Човеку који живи у свету и сваки дан добија нове ране је посебно и потребан лек. И зато сматрати сувишним читање Писма много је горе него не читати га. Таква мисао потиче од ђавола… Ако желиш да сазнаш каква је велика корист од Писма, посматрај себе – шта се са тобом догађа када слушаш Псалме, а шта када слушаш сатанске песме; у каквом расположењу си у храму, а у каквом си у позоришту. Тада ћеш видети разлику између тих душевних стања, иако је душа једна и иста.“[1]

[1] https://azbyka.ru/otechnik/Ioann_Zlatoust/tolk_51/2

 

Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом, прикључите се библијским беседама.

 

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*