„Син Човечији иђаше са облацима небеским и дође до Старца и стаде пред Њим…“ (Дан. 7:13-14)

 

Прочитајте светоотачко објашњење једног од најпознатијих пророчанстава пророка Данила. Шта значи то што Син Човечији долази до Старца? Шта тиме пророк говори? Прочитајте шта о томе говоре свети Јован Златоуст, Кирил Александријски и блажени Августин.

 

Видех у утварама ноћним и гле, као Син Човечији иђаше са облацима небеским и дође до Старца и стаде пред Њим. И даде Му се власт и слава и царство да Му служе сви народи и племена и језици; власт је Његова власт вечна, која неће проћи и царство се Његово неће расути“. (Дан. 7:13-14)

 

Блажени Августин Ипонски: „Затим, у време самог вавилонског ропства, проковали су Данил и Језекиљ на почетку, то јест, друга двојица из броја великих пророка. Од њих је Данил одредио бројем година само време у које је требало да дође и пострада Христос… О Његовој власти и слави, пророк је говорио следеће: „Видех у утварама ноћним и гле, као Син Човечији иђаше са облацима небеским и дође до Старца и стаде пред Њим. И даде Му се власт и слава и царство да Му служе сви народи и племена и језици; власт је Његова власт вечна, која неће проћи и царство се Његово неће расути“. (Дан. 7:13-14)

Свети Кирил Александријски: „Шта значи: дође до Старца? Да ли се овде говори о месту? Тако мислити би показивало незнање јер Божанство није ограничено местом, већ све испуњава. Дакле, шта значи: дође до Старца? Очигледно, да је Син достигао славу Оца. И да се ово може видети, Он је опет рекао даље: даде Му се власт и слава и царство. Јер је Он слушао Оца Који говори: „Седи Мени с десне стране, док положим непријатеље Твоје за подножје ногама Твојим“. (Пс. 110:1).

Свети Јован Златоуст: „Видех у утварама ноћним и гле, као Син Човечији иђаше са облацима небеским“. Ко не зна ово? Ко може да не види ово? Зар ово исто, о Јудеји, не говоре и Петар и Павле? Дође до Старца и стаде пред Њим. Одавде се види да они имају једнаку част. Стаде пред Њим. Да би када видиш да Му се даје царство, не схватао ове речи да му се даје на људски начин, пророк говори: са облацима небеским. Облацима Писмо обично означава небо.[1]

[1] http://bible.optina.ru/old:dan:07:13 

 

Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом, прикључите се библијским беседама.

 

 

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*