„Ево слуге Мог, кога подупирем, изабраника Мог, који је мио души Мојој…“ (Ис. 42:1-3)

 

Прочитајте објашњење преподобног Јефрема Сирина, објашњење речи пророка Исаије које наводи и Сам Господ? Какав је изабрани Слуга Господњи? Како живи и како поступа? Као Исус или рецимо као Мухамед или Буда?

 

Ево слуге Мог, кога подупирем, изабраника Мог, који је мио души Мојој; метнућу Дух свој на Њега, суд народима јављаће. Неће викати ни подизати, нити ће се чути глас Његов по улицама. Трску стучену неће преломити и свештило које се пуши неће угасити; јављаће суд по истини“. (Ис. 42:1-3)

Преподобни Јефрем Сирин: „Ево слуге Мог, кога подупирем знамењима и чудима. У тајанственом смислу се ово односи на Христа, Који се назива „слугом“, зато што је дошао од Оца да би испунио вољу Његову и искупио људе; примио је образ слуге који се обукао у наше тело и „унизио себе и био послушан до смрти и то до смрти на крсту“ (Фил. 2:8). „Изабраника Мог, који је мио души Мојој“. Ово је једнако написаном: „Љубљени Мој, Који је по вољи душе Моје“ (Мт. 12:18). „Метнућу Дух свој на Њега“. Ово је једнако написаном: „јер Бог Духа не даје на мјеру“ (Јн. 3:34). „Суд народима јављаће“, то јест, у име незнабожаца ће се осветити демонима који су их прогањали. „Неће викати ни подизати, нити ће се чути глас Његов по улицама.“ Ово је исто што и написано: „научите се од Мене; јер сам Ја кротак и смирен срцем и наћи ћете покој душама својим“ (Мт. 11:29). „Трску стучену неће преломити и свештило које се пуши неће угасити“. Ово се односи на јудејски народ који представља трску стучену, међутим, Христос није искључио овај народ из Свог домостроја и није сломио снагу и жезал њиховог царства док га он сам није сломио својом дрскошћу пред Богом и није поставио себе самог ван Божијег домостроја. Светилом које се пуши („жишком тињајућим“ (Мт. 12:20)) је назван закон, јер када је засијало Сунце правде, закон је почео да буде исто што и слеп човек у сред дана. Међутим, Бог није угасио, то није уништио закон, већ га је обновио и усавршио духовно. Ово место се може тумачити и другачије: неће угасити, то јест, Христа у детињству, иако је то и желео Ирод који је побио младенце. Неће угасити, иако су Јудеји подизали камење да би Га каменовали“. [1]

 

[1]http://bible.optina.ru/old:is:42:01

http://bible.optina.ru/old:is:42:02

http://bible.optina.ru/old:is:42:03

 

Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом, прикључите се библијским беседама.

 

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*