„Изаћи ће Звезда из Јакова…“ (4. Мојс. 24:17)

Из светоотачког тумачења овог стиха из 4. књиге пророка Мојсеја (књиге Бројева), можемо да схватимо на који начин су и зашто мудраци кренули са Истока на пут, на поклоњење Ономе коме су принели злато, тамјан и смирну. Из овог стиха видимо да су се пророчанства о Месији Који долази да избави род људски чувала и у другим народима, не само код Израиљаца. Ова чињеница између осталог може да служи и као одговор неопаганској тврдњи да Исус није само ‘јеврејски бог’ већ Спаситељ целог рода људског.

 

Видим га, али не сад; гледам га, али не изблиза; изаћи ће Звијезда из Јакова и устаће Палица из Израиља, која ће разбити кнезове Моавске и разорити све синове Ситове.“ (4 Мојс. 24:17)

 

Свети Кесарије Арелатски: „Ако су Валаамова пророчанства била укључена од стране Мојсеја у свештене књиге, колико су онда детаљније била записана од стране људи који су живели у Месопотамији где је Валаам постао познат и где је његова вештина, као утврђена, нашла следбенике? Управо од њега потиче род магова [мудраца] и та наука се и сачувала у источним земљама. Они су код себе имали записано све о чему је пророковао Валаам, а такође су имали записе да ће изаћи звезда од Јакова и да ће из Израиља устати човек. Све су то магови имали записано код себе и зато када се родио Исус Христос, они су препознали звезду и сами схватили да се пророчанство испунило – брже него израиљски народ, који је равнодушно прихватао пророчке речи. А они су из свега што је Валаам оставио записано, препознали да је настало време, дошли су и нашавши Га, истог трена Му се поклонили. И показали су толико велику веру да су указали поштовање Детету као цару“.

Свети Лав Велики: „Да схвате чудо звезде, мудраци су могли да буду покренути древним предсказањима Валаама, јер су они знали за древно пророчанство из познатих речи: „изаћи ће Звијезда из Јакова и устаће Палица из Израиља. Дакле, три мужа који су на божански начин побуђени сијањем необичне звезде, иду за блиставом светлошћу која иде испред, желећи да нађу у Јерусалиму, царском граду, дете на које им је било указано. Међутим, када се њихове наде нису оправдале, они су од јудејских књижевника сазнали шта је Писмо говорило о светом Христовом рођењу. Тако да су оснажени са два сведочанства, они су се са ватреном вером устремили ка Ономе на Кога је указивала јарка звезда и ауторитет Пророка“.[1]

[1] http://bible.optina.ru/old:chis:24:17

 

Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом, прикључите се библијским беседама.

 

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*