Цео Нови Завет за само три месеца! – план читања од стране Оптинских Стараца

Предлажем свима поклон који вам може веома помоћи у духовном животу. Ради се о плану читања Новог Завета чије читање, према светоотачким саветима, треба да заузима приоритетно место у нашем духовном животу. Овај план су развили Оптински Старци, а кориговао додатно свештеномученик Сергије Мечев.

Ево како је овај светитељ говорио о важности читања Писма: „Један од отаца из древног Старечника је рекао следеће: ‘Свети Оци који су живели раније, преписивали су Свето Писмо и испуњавали га; други који су живели након њих, такође су га преписивали али су га половично испуњавали. И дошао је род овај – преписао је Свето Писмо и ставио га на прозор’.

Ово је реч која изобличава нас који се према Светом Писму односимо управо тако. Ми или прецизније, наш род, не само да смо преписали Писмо, већ смо га одштампали у великој количини примерака, али смо га ставили на прозор, на сто или на полицу. И тиме смо се задовољили. Овакав однос према Светом Писму непрестано видим не само међу верним народом, већ и међу нама свештеницима.

Међутим, постоје међу нама и такви људи који читају и труде се да изучавају Свето Писмо. Али и они упадају, како говоре свети Оци, у велико искушење. Читајући Свето Писмо, они га схватају не на истински начин, већ својим сопственим разумом.

Марко Подвижник о томе пише следеће: „Закон слободе (тј. Јеванђеље) учи свакој истини. Многи га читају разумом, али је мало оних који га разумевају кроз извршавање заповести.“

На насловној страници сајта постоји правило свештеномученика Данила Сисојева које обухвата комплетно Свето Писмо (Стари и Нови Завет) за годину дана. Коме је то много или ко жели да се фокусира једно време само на Нови Завет, ово правило ће добро доћи.

Почиње се од данас, 1. септембра. Али ако неко крене и касније, није никакав проблем, нека почне од почетка и за 90 дана ће проћи Нови Завет. Ако се држите овог правила, за годину дана ћете четири пута прочитати цео Нови Завет.

Преузмите га у пдф формату ОВДЕ.

 

 

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*