01 Како поверовати у Бога? – ПОДКАСТ „ТВРЂАВА ИСТИНЕ“

У овој епизоди говоримо о томе како поверовати у Бога? Да ли је вера у Бога последица васпитања, неко би рекао комплекса или неуроза? Или је ипак у питању нешто друго? Какве савете нам даје свети Силуан Светогорац? Који су то практични кораци да стекнемо чврсту веру у Творца и Искупитеља?

 

 

Наш поткаст почињемо са темом која свима звучи познато, као да је свима јасно, али ипак није… дакле, како поверовати у Бога?

Како то да неко верује у Бога, а неко не? Да ли су у питању само васпитање, неки комплекси како воле да кажу атеисти, утицај окружења, или постоји ипак и нешто друго?

На почетку одмах треба рећи, да је вера дар од Бога. Људи не верују тек тако, вера је, према Светом Писму, дар Божији, дар који је неопходан да би се човек спасио, или другачије речено, да би могао и овде и у вечности да буде заједно са Богом и живи са Њим у Царству небеском.

Да би људско срце поверовало, потребна је припрема. Бог обично припрема људско срце кроз неке животне догађаје. Бог види како је људско срце расположено и у складу са тим, неко осети потребу за вером након радосних догађаја у свом животу, неко након губитка блиске особе; друга особа почиње да размишља о смислу живота, јер осећа незадовољство својом свакодневицом, а постоје и случајеви када човек толико огрезне у пороцима да га тежина и мрак који осећа у души покрећу да себи нађе пут из свега тога… Тако почиње трагање за дубљим смислом.

Када се људи нађу на овој духовној раскрсници, до човека је да направи избор – да ли жели да верује у Бога или не; да ли ће кренути новим, за њега непознатим путем или ће остати у старом и добро познатом начину живота иако и види да му тако није добро. Није лако, када у нама постоји сумња, страх, узнемиреност, када није јасно како даље. Ипак овде нико други не може да уради нешто уместо нас, избор је до нас самих. Бог не жели да присиљава и гуши нашу слободну вољу.

Дакле, како стећи веру? Како да стекнемо тај дар Божији који је Бог спреман да дарује свакоме ко то искрено жели? Ево неких практичних савета.

Светитељ Силуан Светогорац који је живео у прошлом веку, када су неверовање, материјализам и атеизам веома напредовали на планети, дао је одличан савет. Он је акценат стављао на људској искрености, на искреном обраћању Богу као Некоме ко ти је близак, од Кога ти је помоћ потребна:

„Ономе који не верује саветујем да каже: „Господе, ако те има, просвети ме, и служићу Ти свим срцем и свом душом“. За ту смирену мисао и спремност да служиш Богу, Господ ће те неизоставно просветити. … Твоја душа ће осетити Господа, када те буде просветио. Осетиће она да јој је Господ све опростио и да је воли. Ово ћеш кроз искуство сазнати, а благодат Светога Духа сведочиће у души о спасењу. Тада ћеш зажелети да довикнеш целоме свету: „Како нас много воли Господ“.

 

Овде је кључно оно што говори светитељ – да када нам се Господ открије, треба да будемо спремни да Богу и служимо. Јер, није довољно да знамо да Бог постоји, потребно је да будемо са Њим. Не ради се само о интелектуалним знањима, потребно је да стекнемо искуство Божије близине. Ова близина се стиче кроз подвиг, кроз борбу са својим страстима. Ево како је писао старац Јован Валаамски, чија Писма о духовном животу препоручујем од свег срца:

„Ево мог савета како наћи Бога: почните да живите по Јеванђељу. Господ је рекао: Блажени чисти срцем, јер ће Бога видети. Постепено чистите своје срце од страсти. Колико се срце очишћује од страсти, толико се Бог познаје и царство Божије се рађа у вама. Ето, тада ће сва питања нестати“.

 

Један савремени свештеник, о.Константин Пархоменко, пружа детаљније објашњење ових речи и даје одличан савет за људе који се колебају, који су маловерни:

„Када човек говори да у њему нема вере, да жели да поверује, веома помаже следеће. Ја им говорим: долазите два-три месеца у храм. Сваке недеље.

Не треба се причешћивати, не треба се исповедати. Просто дођите, станите у храму и трудите се да се молите заједно са осталим људима. Говорите Богу: „Да будем искрен, не знам да ли Ти Господе постојиш, али Те молим, откриј ми, даруј ми да Те осетим“.

Даље – сваког дана, ујутро и увече се молите, макар пет до десет минута. Читајте молитве, нешто из јутарњег или вечерњег правила из православног молитвеника, свакодневних молитви, делове акатиста. Обавезно се помолите и својим речима.

Следећи савет: сваког дана читајте по две главе из Новог Завета. Најбоље ујутру, а онда током дана размишљајте о ономе што сте прочитали (макар на путу ка послу).

Трудите се да ова два месеца живите хришћански: чините добра дела, немојте обмањивати никога, поштено радите свој посао, трудите се на односима у својој породици.

Искуство показује да је најчешће све ово довољно да човек осети Бога. Невидљивог, али брижног, Бога Који га благосиља и подржава. Господ види човеков труд и открива му се.

Иштите, и даће вам се; тражите, и наћи ћете; куцајте, и отвориће вам се. Јер сваки који иште, прима; и који тражи, налази; и који куца, отвориће му се.“ (Мт. 7:7-8)

Ова епизода је представила практичне савете – како поверовати у Бога. У некој од наредних епизода ћемо говорити о томе како сачувати веру.

 

Свако добро од Господа свима.

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*