„Духовне књиге треба читати помало, да се ум не би презаситио…“

Промислом Господњим живимо у јединствено време у историји Цркве – јединствено по богатству духовне литературе. Много, много књига се преводи, издаје, никада светоотачка ризница није била толико доступна. Човек који искрено жели да живи побожно кренуће да чита и чита и чита. Али, шта нам кажу Свети Оци? Како треба читати духовну литературу? Да ли је добро претерати?

„Духовне књиге треба читати помало, да се ум не би презаситио. Са умом се догађа исто што и са желуцем, који, када се презасити, одвраћа се и од најбоље хране. (Псалтир) читај једноставно, без журбе, не тражећи тајанствено значење и не поводећи се за њим ако се појави пред тобом“[1]. (Свети Игњатије Брјанчанинов)

„Књиге читај ујутро, петнаест минута пре одласка на посао, а затим цео дан жваћи оно што си читала – као што овца прежвакава храну. Молим, можете записивати из књига, само је неопходно да то и усвојите; што схватате то треба да читате. Треба мање читати, али да разумете оно што читате“[2]. (Преподобни Амвросије Оптински)

„Нема граница духовном расту, зато поновно читање раније прочитаног има огромни значај. Боље је са страхом и пажњом ишчитавати мали број књига, него да брзо читате велики број. Читање је једно од најнеопходнијих подвига. Без читања или слушања читања се не може познати истина. Говорећи о читању, разумем искључиво читање Светог Писма и отачких и црквених књига. Међутим, читање ће само тада бити корисно када се буде читало по мери снага и могућности да (прочитано) уђе у живот, да постане правило за живот, а не просто голо, бездушно и хладно знање. Каква може да буде корист ако човек зна да је потребно да се моли, а не моли се; зна да је неопходно праштати увреде, али не прашта; зна да треба да пости и не држи постове; да трба да трпи али не трпи, итд. Такво знање, по речи Јеванђеља, чак ће послужити човеку на осуду“. (Преподобни Никон Оптински)

Књиге читај од почетка, настави даље, али не само једну, већ ујутро читај из једне, увече из друге. Не читајте из радозналости, већ да се научите побожности и познању својих немоћи. А одатле ћете прићи и смирењу.“[3] (Преподобни Макарије Оптински)

Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом, прикључите се библијским беседама.

 


[1] https://svetosavlje.org/enciklopedija-pravoslavnog-duhovnog-zivota/28/

[2] http://afanasiyfeodosiy.cerkov.ru/svyatye-otcy-o-chtenii-duxovnyx-knig/

[3] https://www.optina.ru/lection/96/ 

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*