Да ли су апостоли и први хришћани сматрали апостола Петра главом целе Цркве?

Прочитајте одговор на нешто на шта се римокатолици најчешће позивају када се поведе разговор која Црква је истинита. Јако је важно што ово сведочење долази од стране православног светитеља који је пре тога био римокатолички свештеник. Прочитајте одломак из књиге свештеномученика Горазда чешког (Павлика) – „1168 питања и одговора о Православној вери“.

„Да ли су остали апостоли и први хришћани сматрали апостола Петра главом целе Цркве?

Као и остали апостоли, први хришћани нису сматрали апостола Петра главом целе Цркве, јер из Светог Писма знамо да је:

1. Сабор апостола слао Петра и Јована у Самарију: „А кад чуше апостоли у Јерусалиму да је Самарија примила ријеч Божију, послаше им Петра и Јована.“ (Дела ап. 8:14)

2. Када је Петар у граду Кесарији крстио незнабошца, капетана Корнилија, због тога су га прекоревали јерусалимски хришћани и он је морао да се брани: „А чуше апостоли и браћа који бијаху у Јудеји да и незнабошци примише ријеч Божију. И кад узиђе Петар у Јерусалим, препираху се с њим они из обрезања, говорећи: Ушао си необрезаним људима и јео си с њима. А Петар им отпоче излагати по реду говорећи“ (Дела ап. 11:1-4)

3. Апостол Павле се јасно супротставио апостолу Петру у граду Антиохији, прекоревајући да поступа неправилно, снисходећи хришћанима из Јевреја (Гал. 2:11-13).

Апостоли и први хришћани не би могли да се односе према апостолу Петру на такав начин да су га сматрали за главу Цркве“ (тачка 367.)[1].

Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом, прикључите се библијским беседама.


[1] https://azbyka.ru/otechnik/Gorazd_Pavlik/1168-voprosov-i-otvetov-o-pravoslavnoj-vere/1_9_2

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*