„Јер си пет мужева имала…“ (Јн. 4:18) – шта значе ове речи?

Прочитајте објашњење Христових речи упућених жени Самарјанки у Јеванђељу по Јовану. Многима није било јасно, зашто Христос говори о мужевима Самарјанке, који смисао се крије иза ових речи. Свети Варсонуфије Велики објашњава тачан смисао. Прочитајте!

Питање: Шта значе речи које је Господ упутио Самарјанки: Јер си пет мужева имала, и сада кога имаш није ти муж (Јн. 4,18)?


Одговор: Те речи су јасне. Жене које су после смрти својих мужева остајале бездетне по древном закону су могле да се преудају до пет пута. После петог пута, било да роди или не, она више није могла да ступа у брак. Она која се после пет мужева веже са шестим, већ нема мужа, него прељубника, с обзиром да са њим живи насупрот закону. То се десило и са том женом. Онај ко хоће да схвати тајанственије значење [приче] под пет законитих мужева може да схвати пет природних чула: вид, мирис, слух, укус и додир, а под шестим, безаконим – неверје, које је владало женом из незнања, а не по природи. Говорећи: Добро каза… Јер си пет мужева имала, Христос као да говори: „Имала си пет чула као мужеве којима си се покоравала и који су те вукли куд су хтели“, то јест: „Наситила си се похотама које (у нас) улазе преко пет природних чула и већ си их одбацила због умртвљења (тела свог) услед старости. И сада кога имаш, тј. неверје, није ти муж, будући да не влада тобом по природи, него на туђ и стран начин“.[1]

Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом, прикључите се библијским беседама.


[1] https://svetosavlje.org/duhovno-rukovodjenje/16/

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*