Да ли је уздржавање од телесних односа штетно за здравље?

Прочитајте размишљање светог Василија Кинешемског о теми која је веома осетљива и важна за људе данас, посебно младе.

„Једном је један врло уважени старац, са великим духовним искуством и широком исповедничком праксом са великом тугом говорио о брзом ширењу тајних порока међу младима, који су већ добијали размере истинске епидемије.

– Гине омладина, гине, говорио је он, оборивши седу главу, одумире! И што је најгоре – пастири не обраћају пажњу на то: на исповести не питају о тајним пороцима, не објашњавају њихову штетност, не упозоравају младе… Лако је закључити: омладина гине, а пастри су криви!

У овим речима има одређеног дела истине, иако наравно, нису само пастири криви за савремену распуштеност. Саблазан прети са свих страна.

Међутим, тешко да постоји други порок који би до толиког степена разарао физичке и моралне силе човека и чинио га потпуно неспособним за примање Духа Божијег, као што је то блудни разврат.

Зашто је овај грех толико штетан и зашто се тако строго према њему односи Црква у свом стремљењу да сачува своја чеда од таквог разврата?

Као, прво овај порок разара физичке снаге човека и његово здравље.

Који блудничи своме телу греши“, говори апостол Павле (1 Кор. 6:18), то јест, пре свега, у питању је грех против против сопственог тела. Уобичајени резултати разврата су – растројство нервног система, исцрпљивање организма… Потпуно је лажно мишљење да је апсолутно целомудрије штетно за здравље. Медицина уопште не познаје такве случајеве и сличну бесмислицу могу да изговарају само шарлатани. Управо супротно, порок блуда никада не пролази без последица по здравље, понекада и непоправљиве. Већ сам изглед окорелог развратника говори о томе како се скупо плаћа за тајне насладе.

Додајмо овоме и могућност ужасних последица од болести које непрестано прете развратнику. Какву стражну жетву жање овај порок у Русији, очигледно је из тога што је за време последњег рата само кроз један медицински пункт који се налазио на прилично забаченом делу фронта, прошло 32 000 војника који су били заражени овом болешћу (полно преносивим болестима – прим. прев.) Ужасне бројке! Колико таквих болесних има по целој Русији! Чак у такозваним угледним домовима, међу уваженима очевима и мајкама породице, може се често, по информацијама од лекара, наићи на ову болест. Зар то није почетак потпуног изумирања народа? Постоји, како говоре, у Африци бели мрави, који у потпуности уништавају срж дрвета… И стоји такво трошно дрво, празно изнутра, обмањује поглед својим спољашњим изгледом до неког тренутка. Међутим, довољна је само мања олуја и да се оно распе у прах.

Због чега су мушкарци данас тако слаби духом и скоро да међу њима нема истинских мушкараца, људи јаке воље и високог духа? Мислим да је један од главних разлога у томе што се савремени мушкарци тако лако предају блуду и скоро да међу њима нема људи који су сачували целомудреност.

Осећајност човека се притупљује од разврата. Утисци се већ не примају са обичном живошћу и силом, животне радости не доносе задовољство као раније. Радосно расположење се смањује, целокупан поглед на свет добија мрачни и депресивни тон. Напади чамотиње (унинија) посебно након падова код младих људи код којих још савест није потпуно утихнула понекад бивају толико снажни да доводе до самоубиства, како се то и описује у једној од приповетки А. Чехова“[1].

[1] https://azbyka.ru/otechnik/Vasilij_Kineshemskij/besedy-na-evangelie-ot-marka/10

Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом, прикључите се библијским беседама.

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*