„У тај дан ће бити отворен извор дому Давидовом… “ (Зах. 13:1)

 

Да ли у овим речима пророка Захарија мисли само на материјални извор који ће чистити нечистоће или и на неки други, другачији извор? Да ли је и како, на који начин догађај на Голготи повезан са овим извором? Прочитајте објашњење Светих Отаца, светог Јована Златоустог, Јефрема Сирина, Јеронима Стридонског.

 

У тај дан ће бити отворен извор дому Давидовом и становницима јерусалимским за грех и за нечистоту“ (Зах. 13:1).

Свети Јован Златоуст: „Домом Давидовим се назива сродство Давидово, јер је Јосиф, обручник Марије био из дома Давидоца: „зарученој за мужа, по имену Јосиф, из дома Давидова“ (Лк. 1:27). Са доласком Спаситеља свако је место отворено – исток, запад, југ, север.

Преподобни Јефрем Сирин: „Уобичајени смисао ових речи је следећи: Јудејима који су погружени у тугу при мисли да већ немају наде на спасење, извор спасења отвара Јонатан, брат Јуде Макавеја. По разумевању духовном, у истинском смислу, под именом извора спасења схватамо изливање пречисте Крви и свете Воде које су истекле на светом Крсту из ребра Господа нашега на окропљење и очишћење – окропљење за очишћење од нечистоћа и на очишћење за брисање грехова“.

Блажени Јероним Стридонски: „О овом извору који исходи из дома Давидовог читамо и код пророка Језекиља (Јез. 47:2-5), да ће пробити извор и разлити се у реку која се назива водом отпуштења и снисхођења; и наставиће свој пут све до пустиње и до мора које се данас назива Мртвим и оживеће све рибе и на обе обале реке ће нићи различите врсте дрвећа које обилно доносе нове и нове плодове сваког месеца. А да бисмо знали да је дом, то јест, храм Божији, управо дом Давидов, дом који се код Језекиља назива домом Божијим, код Захарије се назива домом Давидовим. Овај извор који истиче из дома Божијег односи се на Цркву и на познање Писма зато да се сви ми обновимо у Христу и да буду опроштени наши греси у водама Крштења“.[1]

[1]http://bible.optina.ru/old:zah:13:01

 

Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом, прикључите се библијским беседама.

 

 

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*