И ко на крају суди души на митарствима?

Учење о митарствима, посмртном суду који се дешава над душом упокојеног хришћанина изложено је данас многим сумњама. Као један од разлога за ове сумње, наводи се мисао да пошто према овом учењу наводно демони суде души на митарствима, у питању је очигледно нехришћанско учење јер је Бог једини Судија? Али да ли је тако, шта заиста каже Предање Цркве, Ко суди души на митарствима?

Ево одговора светог Игњатија Брјанчанинова: „Над хришћанским душама које су изашле из својих тела савршава се праведни суд Божији, уз помоћ анђела, како светих тако и злобних. Први током земаљског живота човековог примећују сва његова добра дела, а други свако преступање заповести. Када хришћанинова душа почне да усходи ка небу, руковођена светим анђелима, духови таме разобличавају њене грехе који нису исправљени покајањем и представљају жртве сатани, као залог општења и једнаког вечног удела са њим.
Ради испитивања душа које пролазе ваздушним пространством власти таме установиле су нарочита судилишта и страже у импозантном поретку. Према слојевима поднебесја, од земље па до самог неба, на стражама стоји армија палих духова. Свака стража бави се посебним обликом греха, и када душа дође до ње, испитује је о томе Демонске страже и судилишта у ваздуху у светоотачким делима се називају митарствима, а духови који у њима служе митарима (цариницима).[1]

Уз самоодбацивање и преданост вољи Божијој ни сама смрт није страшна: верни слуга Христов предаје своју душу и вечну судбину у руке Христове, предаје их са тврдом надом у Христа, са непоколебивом надом у Његову благост и моћ. Када се душа разлучи од тела и када јој се дрско и брзо приближе одбачени анђели, она ће те мрачне и злобне анђеле поразити својим самоодрицањем и натерати их у бекство. „Узмите ме, узмите ме – храбро ће им она рећи – баците ме у мрачни бездан, огњени бездан, баците ме у бездан ада, ако је то воља Бога мојега, ако је Он то одредио за мене: боље ми је да будем лишена рајске сладости, лакше ми је да поднесем адски пламен, него да нарушим вољу и одредбу великог Бога. Њему сам се предала и предајем се! Он је Судија мојим слабостима и сагрешењима, а не ви! Ви и кроз своју безумну непокорност само извршавате Његове одлуке.“ Слуге кнеза овога света наћи ће се у недоумици када буду виделе храбро и кротко самоодрицање, и потпуну преданост вољи Божијој! Одбацивши ту блажену покорност, они су од светлих и добрих анђела постали мрачни и свезлобни демони. Они ће устукнути са стидом, а душа ће без препрека наставити свој пут онамо где је њено благо – Бог.“[2]

Дакле, јасно се види да је Бог и кроз дрске насртаје демона потпуни Господар ситуације и да је и на митарствима Бог праведни Судија људске душе. Људи који износе сличне тврдње као разлоге за сумњу у ово учење Цркве би требало да се пре тога темељније упознају са оним што Свети Оци говоре о томе.

[1] https://svetosavlje.org/enciklopedija-pravoslavnog-duhovnog-zivota/16/#12

[2] https://svetosavlje.org/enciklopedija-pravoslavnog-duhovnog-zivota/19/#43

 

Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом, прикључите се библијским беседама.

 

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*