И ово је написано… – како одговорити на искушења која дођу пред нас?

 

У Јеванђељу по Матеју описан је дијалог Христа са сатаном. Знате и сами о чему се ради. Дијалог у пустињи, након 40 дана и ноћи апсолутног поста.

Ђаво (међутим, не само он, што ће се видети ниже у тексту) у циљу своје аргументације користи цитате из Светог Писма. Прво је почео са позивањем на оно што је многима од нас ‘слаба тачка’ – угађање стомаку, али када је видео да Христос одговара стихом из Светог Писма (5 Мојс. 8:3), почео је и он да наводи стихове из Светог Писма (Пс. 91:11-12)[1].

Господ Исус Христос поново одговара стихом (5 Мојс. 6:16), као што и на последњи покушај ђавола, даје одговор, опет из Светог Писма (5 Мојс. 6:13).

Преподобни Јефрем Сирин врло занимљиво објашњава: „Оно што му је било потребно [ђаво] је узео из Писма, а што му је противречило то је изоставио. Тако и јеретици из Писма узимају оно што им је неопходно за сопствено саблажњавајуће учење и испуштају оно што противречи њиховој заблуди да би се на тај начин јасно показали као ученици тог учитеља“[2].

Свети Викентије Лерински додаје: „Посебно треба да приметимо и запамтимо учење које се налази на овом месту, имајући у виду овакав пример јеванђелског ауторитета, да када видимо да неки изговарају речи Апостола или Пророка ради оповргавања Православне вере уопште не бисмо сумњали да кроз такве људе говори ђаво… Ако си Син Божији, скочи доље, то јест, ако хоћеш да будеш син Божији и наследиш Царство небеско онда скочи доље, то јест, баци се са врха Цркве, која се поштује као храм Божији, остави њено учење и Предање. Ако неко пита таквог јеретика: чиме ћеш доказати, на ком темељу да сам дужан да оставим свеопшту и древну веру васељенске Цркве, он ће истог трена одговорити: јер је писано и одмах ти показати хиљаду сведочанстава, примера, уверавања из Закона, Псалама, Апостола, Пророка, тумачивши их искривљено да би несрећну душу истргао из васељенског Ковчега у вртлог јереси“[3].

Као што видимо, врло савремен савет ако се икада нађете у ситуацији да рецимо следбеник ‘Јеховиних сведока’ или адвентиста почне да вам објашњава да су иконе идоли, да није потребно обраћање Светитељима ради њиховог молитвеног заступања, итд. Или ако пријатељ или члан родбине почне да вас уверава током поста да ‘грех не улази на уста него излази из душе, тако да слободно узмите месо, посно је, само кртина’.

А ево како је на искушење које се појавило пред њим одговорио свети Иринеј сремски: „Уто дођоше родитељи светитељеви и рођаци. И видевши како га немилосрдно муче, они припадоше к ногама његовим, молећи га да поштеди своју младост, и да се покори царским наредбама. С једне стране кукаху отац и мајка, с друге – сви ближњи, пријатељи и рођаци, и једногласно му говораху: Смилуј се, о Иринеје, на своју дивну младост! – А светитељ, сав обузет дивном жељом к Богу, и имајући пред очима Његову заповест, одговараше свима: Ово су речи Господа мог Исуса Христа: Ко се одрече мене пред људима, одрећи ћу се и ја њега пред Оцем својим који је на небесима (Мт. 10, 33). Стога знајте, љубљени моји, да ме ни ваше ласке, ни царске претње, нити ишта на свету не може одвратити од Бога мог и од закона Његовог.“[4]

Дакле, исто као и његов Господ: кротак, јасан и у истини чврст одговор, увек учењем из Светог Писма, на сваку ситуацију коју промисао Божији пошаље.

 

[1] Наравно, сатана се позива на стихове из Светог Писма потпуно ван контекста. Погледајте о проблему контекста и овај текст:

[2] https://azbyka.ru/otechnik/Efrem_Sirin/tolkovanija-na-chetveroevangelie/4

[3] http://www.biblicalstudy.ru/Lib/Father58/Vincentius2.html

[4] https://svetosavlje.org/zitija-svetih-4/27/

 

Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом, прикључите се библијским беседама.

 

 

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*