„Пророка усред тебе… подигнуће ти Господ Бог твој“ (5 Мојс. 18:15)

 

На кога је мислио пророк Мојсеј када је изговарао ове речи? Како и по чему можемо знати да се ове речи односе само на Исуса Христа и ни на кога другог (Мухамеда рецимо)? Свети Јефрем Сирин и Јустин Ћелијски дају одговор.

 

Пророка усред тебе, између браће твоје, као што сам ја, подигнуће ти Господ Бог твој; њега слушајте“ (5 Мојс. 18:15).

Преподобни Јефрем Сирин: „Иако се ово испунило и на Исус, сину Навиновом и на других по свему шта си молио од Господа Бога твојега на Хориву у дан сабрања; али се заиста испунило на Господу нашем. Јер није устајао Пророк, сличан Мојсеју који је дао завет и различите законе, осим Господа нашега Који је дао Нови Завет и законе који узводе људе до савршенства“.

Преподобни Јустин Поповић: „Пред смрћу пророка Мојсеја, Бог његовим устима објављује предсказање о великом Пророку, Месији Који ће благовестити истину Божију, постати Посредник између Бога и људи, тако да ће за непослушност Њему људи дати одговор Богу: „Пророка ћу им подигнути између браће њихове, као што си ти, и метнућу ријечи своје у уста његова, и казиваће им све што му заповједим. А ко год не би послушао ријечи Мојих, које ће говорити у Моје Име, од тога ћу Ја тражити“ (5 Мојс. 18-19). Да се овде говори не о неком обичном пророку, већ о Пророку – Месији, потврђује предање Старозаветне Цркве које сведочи: „Али не уста више пророк у Израиљу као Мојсије, којега Господ позна лицем к лицу“ (5 Мојс. 34:10).“[1]

 

[1] https://ekzeget.ru/bible/vtorozakonie/glava-18/stih-15/

 

Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом, прикључите се библијским беседама.

 

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*