„И ти Витлејеме, доме Ефратов…“ (Мих. 5:2)

 

Прочитајте светоотачко објашњење једног од најпознатијих пророчанстава пророка Михеја који је живео 700 година пре Христовог рођења, пророчанства које говори о месту рођења Спаситеља људског рода…

 

А ти, Витлејеме-Ефрато, ако и јеси најмањи међу тисућама Јудинијем, из тебе ће ми изаћи који ће бити Господар у Израиљу, којему су изласци од почетка, од вјечнијех времена“. (Мих. 5:2)

Свети Кирил Јерусалимски: „За побожност је довољно да знаш, како већ рекох, да Бог има само једног Сина, по природи рођеног, који није почео да постоји онда када се родио у Витлејему, него постоји пре свих векова. Чуј речи Михеја пророка: и ти, Витлејеме, доме Ефратов, ако си и најмањи међу хиљадама Јудиним, из тебе ће изаћи старешина који ће пасти народ мој Израиљ, коме су изласци од вечности.(Мих. 5:2) Не гледај на њега као на Онога који се родио у Витлејему, него му се клањај као превечно рођеном од Оца“[1].

Преподобни Јефрем Сирин: „Овде се говори о телесном рођењу Бога Логоса од Дјеве у Витлејему Ефратовом. Пророк није рекао просто: Он је из тебе; већ говори: „из тебе ће изаћи“, то јест, изаћи ће из тебе у телу; а ту природу по којој је Он вечан и Бог од почетка, није од тебе позајмио када је изашао из тебе; зато што у тој природи Он „излази од почетка“. Међутим, у обе природе, и у оној у којој „излази од почетка, од вјечнијех времена“, и у природи у којој „изађе из тебе“, Он је Један и исти“[2].

 

[1] https://svetosavlje.org/pouke-oglasiteljne-i-tajnovodstvene/14/

[2] http://bible.optina.ru/old:mih:05:02

 

Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом, прикључите се библијским беседама.

 

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*