IZUČAVAMO SV. PISMO – PRIKLJUČITE SE

Sam Gospod je ostavio zapovest da se izučavaju Pisma (Mt. 22:29; Jn. 5:39; 1 Tim. 4:13). Ako želite da se detaljnije upoznate sa svetootačkim objašnjenjima Svetog Pisma, pozivamo vas da nam se pridružite. Pokrenuli smo audio biblijske besede za sve zainteresovane pravoslavne hrišćane koji žele da bolje znaju Sveto Pismo, da čitaju i izučavaju Bibliju u svetlu svetootačkih objašnjenja – tog jedinog nepogrešivog vodiča za razumevanje. Niko od ljudi nije bolje znao reč Božiju od Svetih Otaca, upravo zato njihova tumačenja i treba da nam budu vodič u izučavanju Pisma.

Projekat biblijskih beseda koji smo pokrenuli nije nešto što je uobičajeno u našoj Pomesnoj Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi. Međutim, to ne znači da ne postoji u praksi drugih Pomesnih Crkvi i da nije nešto što je utemeljeno u praksi i životu Crkve.

Obično ljudima nije jasno o čemu se radi, pa sam želeo da detaljnije predstavim projekat.

Zahvaljujući bogatstvu svetootačke riznice koju naša Pravoslavna Crkva poseduje, mi pravoslavni hrišćani imamo prilike i privilegiju da tačno znamo šta govori Sveto Pismo, knjiga koju je upravo naša Pravoslavna Crkva sastavila, odbranila i protumačila. I to vekovima pre nego što su se ‘ispilile’ mnoge protestantske grupacije čiji predstavnici sa visine pokušavaju da nama, pravoslavnim hrišćanima, objasne knjigu koja je naša imovina! Po rečima apostola Pavla: „Žele da budu učitelji zakona a ne razumiju ni šta govore ni šta tvrde“ (1 Tim. 1: 7)

U našem projektu izučavamo knjige Svetog Pisma, stih po stih, isključivo u svetlu svetootačkih objašnjenja. Jer, ako ćemo iskreno, koga realno više zanima da čuje još jedno lično mišljenje u moru svih onih koji (čak i među pravoslavnima) danas pokušavaju da pridaju težinu svojim rečima i mislima tako što će (u ogromnoj većini slučajeva) vaditi iz konteksta stihove iz Biblije, a sve u svrhu da potvrde svoje misli. Verujem da ste i sami imali prilike da se uverite u to, dovoljno je da pogledate internet.

Jedina vrednost i kvalitet ovog projekta biblijskih beseda je što se u potpunosti oslanjamo na svetootačka tumačenja. U ovim biblijskim besedama se ne može čuti drugačije mišljenje od onoga što govore Sveti Oci Pravoslavne Crkve.

Ove besede su za:

  • Ljude koji žele da čuju i znaju šta je tačno Hristos mislio kada je govorio,
  • Ljude koji više cene mišljenje Svetih Otaca od svog sopstvenog,
  • Ljude koji su spremni da promene svoj stav kada čuju da Sveti Oci govore nešto što je suprotno od njihovog mišljenja,
  • Ljude koji žele da u svom duhovnom životu pokušaju da ostvare ono što čuju od Otaca,
  • Ljude koji sami žele da izučavaju nasleđe Svetih Otaca, ali za tako nešto nemaju vremena.

„Nemoj se drznuti da sam tumačiš Jevanđelje i druge knjige Svetog pisma. Pismo koje je izrečeno preko svetih proroka i apostola, nije izrečeno proizvoljno, nego po nadahnuću Svetog Duha (2 Pet. 1:21). Kako onda nije bezumno tumačiti ga proizvoljno? Sveti Duh, koji je preko proroka i apostola izrekao reč Božiju, tumačio ga je preko svetih otaca. I reč Božija i njeno tumačenje – jesu dar Svetoga Duha. Sveta Pravoslavna Crkva prihvata samo to jedno tumačenje! Njena istinska deca primaju samo to jedno tumačenje! Ko proizvoljno objašnjava Jevanđelje i sve Pismo: taj samim tim odbacuje njegovo tumačenje od svetih otaca, Duhom Svetim. Ko odbacuje tumačenje Svetog pisma Svetim Duhom: taj, bez svake sumnje, odbacuje i samo Sveto pismo.“

Biblijske besede vodi Stanoje Stanković, osnivač i rukovodilac pravoslavnog misionarskog centra „o. Danil Sisojev“, član Misionarskog odeljenja SPC, student Škole pravoslavnog misionara pri Misionarskom odeljenju RPC.

Prijavite se pomoću formulara u nastavku! Nakon prijave ćete dobiti detaljne informacije o samim besedama i načinu učestvovanja:

    BIBLIJSKE BESEDE - PRIJAVITE SE!

    Leave a Comment

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    *