„Оно ће ти на главу стајати, а ти ћеш га у пету уједати…“ (1 Мојс. 3:15)

Много људи данас не зна да се прва радосна вест, Првојеванђеље о спасењу рода људског чула већ у Рају, одмах након што су наши прародитељи пали, одмах након што су наши прародитељи одбили да се покају. Наш Господ је већ тада људима показао колику љубав има према нама, већ тада је обећао Искупљење. Прочитајте како Свети Оци објашњавају стих који се чуо у првим моментима историје рода људског. Са овим стихом почиње серија светоотачких објашњења старозаветних пророштава о Христу. Ако вас занима да видите колико цео Стари Завет говори о Христу, пратите нас! (овај серијал ће бити објављиван средом)

 

И још мећем непријатељство између тебе и жене и између сјемена твојега и сјемена њезина; оно ће ти на главу стајати, а ти ћеш га у пету уједати“ (1. Мојс. 3:15)

Свештеномученик Иринеј Лионски: „Дакле, Он је све руководио, подижући рат против нашег непријатеља и поражавајући онога ко нас је на почетку заробио у Адаму и газећи главу његову. Можеш да прочиташ у Постању шта је Бог рекао змији: „И још мећем непријатељство између тебе и жене и између сјемена твојега и сјемена њезина; оно ће ти на главу стајати, а ти ћеш га у пету уједати“ (1. Мојс. 3:15). Јер се од тог времена проповедало о Ономе који ће се родити од жене Дјеве по слици Адамовој, као ‘ономе који гази главу змије’, то јест, о семену о Коме апостол говори у посланици Галатима: „Шта ће, дакле, закон? Због гријеха додаде се, док не дође сјеме коме је дато обећање“ (Гал. 3:19), а још јасније показује у тој истој посланици, говорећи: „А кад дође пуноћа времена, посла Бог Сина Својега, Који се роди од жене“ (Гал. 4:4). Јер непријатељ не би био праведно побеђен, ако га не би победио човек од жене. Зато што је кроз жену на почетку и стекао власт над човеком и поставио себе за неприjaтеља човеку. Зато Господ Себе и исповеда Сином Човечијим, обнављајући у Себи првородног човека од кога је створена жена; да би као што је кроз побеђеног човека [Адама] наш род сишао у смрт, кроз човека победника [Христа] ми поново ушли у живот. И као што је смрт кроз човека [Адама] смрт извојевала победу над нама, кроз човека [Христа] ми смо поново стекли победу над смрћу“.

Преподобни Исидор Пелусиот: „Семе жене коме Бог заповеда да буде у непријатељству са змијом јесте Господ наш Исус. Он је постао семеном жене од жене, без посредства мушког семена и без смањења Њене чистоте“[1].

Свети Димитрије Ростовски: „Бог их је само у томе премного утешио што им је открио о предстојећем Искупљењу рода људског након одређеног времена, кроз оваплоћење Христово. Јер Господ, говорећи змији о жени, да ће Семе згазити њену главу, предсказао је Адаму и Еви да ће се од њиховог семена родити Пречиста Дјева, Уништитељка њихове казне, а да ће се од Дјеве родити Христос, Који ће Својом крвљу искупити и њих и цео род људски од робовања непријатељу. Да ће их извести из паклених окова и поново удостојити Раја и небеских насеља, а да ће ђаволову главу згазити и сатрити на крају“.[2]

 

[1] http://bible.optina.ru/old:gen:03:15

[2] https://ekzeget.ru/bible/bytie/glava-3/stih-15/

 

Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом, прикључите се библијским беседама.

 

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*