Jednostavnost u ishrani? U kom veku ti živiš?

Sami ste svedoci koliko puta dnevno vidimo fotografije najobilnijih i najukusnijih obroka. Da li osim očiglednog cilja da nas privuku da kupimo ovu hranu, postoji još neki, duhovni razlog da izbegavamo „kult“ uživanja u hrani? Kakvu sve korist možemo da steknemo za dušu (ali i telo) držeći se jednostavne hrane? Evo kako o tome rasuđuje sveti Ignjatije Brjančaninov.

„Nauči se da budeš uzdržan u jelu: uzdržavanjem ćeš pružiti zdravlje i krepost telu, a umu posebnu bodrost, tako neophodnu u delu spasenja, veoma korisnu i u zemaljskim vežbanjima.
Proždrljivost nije ništa drugo do rđava navika, nerazumno, nezasito zadovoljavanje zloupotrebom izopačene prirodne želje.
Nauči se na najjednostavniju hranu. Ona je, navikneš li se na nju, ukusnija od najprobranijih jela, da i ne govorim o tome koliko je zdravija od njih. Kakvu slobodu i moralnu snagu daje čoveku navika na jednostavnu hranu, naizgled tako nevažna, materijalna navika! Takva navika iziskuje izuzetno male izdatke za hranu, veoma malo vremena i sasvim malo truda za njeno pripremanje. Siromahu, sviklom na običnu hranu, siromaštvo ne pada teško.
Kako je težak prelazak od bogate i prefinjene trpeze na obična jela! Mnoge ljude su okolnosti primorale da učine ovaj prelazak i mnogi su prešavši izgubili zdravlje, čak se moralno pokolebali. Od te nesreće sačuvala bi ih razborita i blagovremena navika na običnu hranu. Naročito je za čoveka koji želi da posveti sebe služenju Hristu navika na običnu hranu, može se reći, neprocenjiva po svojim posledicama: ona dozvoljava da se izabere najosamljenije mesto za življenje, čini nepotrebnim česte odnose sa ljudima – ona uklanja sve razloge za rasejanost i tako omogućuje potpuno predavanje molitvi i razmišljanju o Bogu. Svi svetitelji su naročito vodili računa o navici umerenog uzimanja hrane, ali i o navici na običnu hranu. Cena dnevne hrane apostola Petra iznosila je nekoliko novčića.[1]

Ako želite da se dublje upoznate sa svojom verom, sa Svetim Pismom, priključite se biblijskim besedama.


[1] https://svetosavlje.org/asketski-ogledi/63/

 

BIBLIJSKE BESEDE - PRIJAVITE SE!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*