Када враџбине могу да имају утицаја на нас?

Светитељ наших дана, Пајсије Светогорац објашњава духовни закон које многе занима. Када делују магија и проклетства? Шта нас чини рањивим за деловање злих духова? Кратко и јасно, као и увек, прочитајте речи светог Пајсија.

 

– Старче, многи верују да им неко прави враџбине. Могу ли враџбине да науде човеку?

– Ако се човек каје и исповеда, враџбине немају утицаја. Да би магија могла да делује, човек треба прво да је за то оставио простор. Да је учинио неку неправду, да је преварио неку девојку… Тада би требало да се покаје, да тражи опроштај, да се среди и исправи оно што је учинио. У супротном, чак и да му свештеници читају егзорцизме, магије се неће ослободити. Али чак и да му враџбине нису прављене, довољна је само туга оне душе којој је нанео неправду, да би се мучио.

– Старче, када се проклетство обистињује?

– Проклетство се обистињује када је присутна неправда. Ако, на пример, нека жена исмеје неку другу напаћену жену, или јој учини неко зло, а ова напаћена је проклиње, тада пропада читав њен род. Дакле, када чиним зло и неко ме проклиње, тада се остварују његова проклетства. Бог то допушта и клетве се остварују, као што допушта, на пример, да се људи међусобно убијају. Али када не постоји неправда, проклетство се враћа ономе ко је проклињао.

– А како се ослобађа од проклетства?

Покајањем и исповешћу. Имам у виду многе случајеве: људи који су трпели проклетство, схвативши да су проклети због своје кривице, покајали су се, исповедили и средили се. Ако онај ко крив говори: „Боже мој, учинио сам то и то, опрости ми…“ и исповеда се са болом и искреношћу, Бог ће му опростити јер је Бог.

 

Старац Пајсије Светогорац, „Са болом и љубављу савременом човеку“, стр. 94, 107. Манастир светог Првомученика и архиђакона Стефана, Врање, 2011.

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*