Којим редом да савлађујемо своје страсти?

Многима од нас се често јавља ова дилема – како почети борбу са страстима? Да ли постоји неки поредак? Шта да радимо када се изненада нађемо под ударом неке од страсти, када осећамо напад гнева, блудне страсти и томе слично? На све ово нам даје одговор преподобни Никодим Светогорац. 

 

„Корисно је да знаш којим се редом мораш борити против страсти, да би се борио успешно, а не како било. Јер многи нису на то пазили, па не само да нису успевали, него су још и нашкодили себи.
Овим се редом бори против својих непријатеља
и савлађуј своје зле жеље и страсти:
Најпре уђи пажљиво у своје срце и добро испитај којим је мислима, расположењима и наклоностима оно особито заузето и која страст највећма господари и врши тиранију над њим. Дигни онда најпре оружје против те страсти и старај се да је савладаш. Усредсреди на то сву своју пажњу и сву своју бригу. Али ако се случајно појави која друга страст, одмах се заинтересуј њом и угуши је па се опет врати борби против своје главне страсти, која непрекидно показује своје присуство и власт. Јер се и у духовној борби као и у свакој другој морамо борити против онога што устаје на нас у даном тренутку“.[1]

 

Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом, прикључите се библијским беседама.

 

[1] https://svetosavlje.org/nevidljiva-borba-knjiga-za-monahe-i-monahinje/19/

 

 

 

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*