У колико богова верују хришћани?

Овим одломком из Житија отварам рубрику „Школа апологетике“ на нашем блогу „Тврђава Истине“ у којој ћете моћи да прочитате како су Светитељи одговарали на питања која су им постављали људи других вера. Ово је важно знати зато што се и многи од нас данас налазе у ситуацији када треба да дају одговор о вери. Нема бољег и тачнијег извора од прослављених чланова „Куће стварно Славних“, то јест, Светитеља Христове Цркве. Текстови из ове рубрике ће се објављивати средом.

Свети Григорије, архиепископ омиритски одговара Ервану, јеврејском књижевнику на тврдњу да ми хришћани славимо три, а не Једног Бога.

„После тога отпоче препирка о Пресветој Тројици. Ерван говораше: Хришћани исповедају три Бога: Оца и Сина и Светога Духа. А Бог је рекао на Синају: „Чуј Израиљу, Господ наш, Господ је једини, и нема другога Бога осим Њега“ (5. Мојс. 6, 6-7; 2. Мојс. 20, 2-5). Значи: хришћани поступају противно закону Божијем, штујући не Једнога Бога него Три. – Архиепископ побијајући то говораше: Ми поштујемо Једнога Бога, Творца свих, само у Три Лица: Оца и Сина и Светога Духа, но у једном Божанству. И за доказ навођаше ове речи Давидове: „Речју Господњом небеса се утврдише, и Духом уста његових сва сила њихова“ (Псал. 32, 6). – А смисао ових речи архиепископ објашњаваше овако: Господ јесте Бог Отац; Реч Његова јесте Бог Син: Дух уста Његових јесте Бог Дух Свети; на тај начин се откривају три Божанска Лица а једно Божанство: јер Син и Дух је Оцу саприродан, сабеспочетан, савечан и сапрестолан“[1].

 

Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом, прикључите се библијским беседама.


[1] https://svetosavlje.org/zitija-svetih-13/20/

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*