Не очекуј духовно разумевање од људи који не верују у Бога…

Многима од нас се много пута десило да помислимо да разговором о вери можемо да променимо људе око нас – да ли је то комшија, колега на послу или рођак. И пречесто смо након тога осећали унутрашњи немир или кајање зато што смо рекли неке ствари које нисмо требали. Зашто се то дешава, како треба да се понашамо у разговору са другим људима који не верују у Господа, о чему треба да водимо рачуна? На све ове недоумице одговара новопрослављени бисер наше Православне Цркве – свети Пајсије Светогорац.

„Много помаже када је човек једноставан у односима према другима, када о њима увек има добре помисли и не узима све људе за озбиљно. Човек треба да се уклања од разговора који су без икакве духовне користи, а који му доносе само више главобоља. Нека не очекује духовно поимање од људи који не верују у Бога. Боље би било да се моли за такве људе, да им Бог опрости и да их просвети. Нека са сваким разговара на њему разумљивом језику и нека не открива свакоме велике истине у које верује и којима живи. Јер, буде ли говорио налазећи се на другој фреквенцији и на другој  духовној таласној дужини, неће га разумети.

Неки говоре: Желим да и други спознају Христа, као што сам Га и ја спознао!“, па себе сматрају учитељима других људи. Али, њихов живот треба да буде сагласан са оним о чему уче. Када својим животом проповедају неког другог „христа“ и када тај њихов живот не одговара ономе што говоре, тада не могу да кажу да су спознали Христа. А када човек нема искуства /у духовном животу/, он се налази ван реалности и, пре или касније, његов унутрашњи човек ће га издати другима. Када се са болом и истинском љубављу приближимо некоме, тада истинска љубав Христова тог човека мења. Човек који је достигао светост, ма где се налазио, ствара око себе, да тако кажемо, неко електромагнетно духовно поље и тако делује на људе који се нађу у том пољу. Заиста треба да пазимо да не расточимо своју љубав и да своје срце не дајемо олако, јер се често дешава да неки људи злоупотребљавају наша срца и касапе их или нас не разумеју и замерају нам.“

Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом, прикључите се библијским беседама.

Старац Пајсије Светогорац, том IV, Породични живот, стр. 162. Врање, 2010.

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*