„Знајте да не присвајам никакву власт над Вама…“ – део други

Након првог дела, прочитајте и други део текста из наслеђа светог Игњатија Брјанчанинова посвећен духовном руковођењу. Овде можете видети какав став имају истински духовници према послушању и давању савета. Светитељ се дотиче тема као што су обавезност испуњавања савета који се добије од духовника, такође и какав наш однос треба да буде према савету који добијемо? На крају, да ли наставник у духовном животу значи исто што и духовник?

Знајте да не присвајам никакву власт над Вама, већ, дајући Вам савет, препуштам Вашој вољи да га испуните или не испуните. И у једном и у другом случају будите мирни. Тако и према келејници Вашој: бићу сасвим миран ако је удаљите од себе, јер у мојим односима према Вама имам као главни циљ корист Ваше душе. Руководите се својом савешћу. Пошто прочитате ово писмо, размотрите какво ће осећање бити у Вашој души. Ако ce у њу излије мир и спокојство, онда знајте да је оно што Вам је речено, речено у Господу. Ваша савест ће сведочити да оно што је речено у Господу треба да се испуни, макар испуњење било скопчано са жалошћу.

„Кад Бог изволи да дођете, ово што сам Вам рекао у неколико речи моћи ћу да Вам објасним подробније. Ако Вам Господ даје у срце да се држите мог грешног савета, онда ни ја, уздајући ce у Господа Који умудрује младенце, нећу одбити да Вам послужим, тим пре што на мени лежи обавеза таквог служења“[1].

„Саветуј се с врлинским и разборитим оцима и браћом; њихове савете, међутим, прихватај с крајњом опрезношћу и обазривошћу. Нека те савет не привуче због његовог првобитног дејствовања на тебе! Услед твоје острашћености и слепила, теби се може допасти острашћен и шкодљив савет и то само услед твог незнања и твоје неопитности или пак услед тога што он угађа некој скривеној и теби непознатој страсти, која живи у теби. Са плачем и срдачним уздисајима преклињи Бога да ти не допусти да одступиш од Његове свесвете воље да би следио палу човечију вољу, твоју или вољу твог ближњег, твог саветника. Саветуј се са Јеванђељем како у погледу својих, тако и у погледу помисли свог ближњег и његових савета“.[2]

He умарај ce узалуд тражењем наставника: наше време, богато лажним учитељима, крајње оскудева духовним наставницима. Њих подвижницима замењују отачке књиге. Образуј се њиховим читањем и молитвом у скрушености духа. Потруди се да нађеш доброг и савесног духовника. Ако га нађеш – буди задовољан и тиме: савесни духовници су данас велика реткост. Многи полажу тешка бремена на плећа ближњих, но мало је оних који би научили и помогли у ношењу бремена… Друштво благочестивих људи и беседа са њима доноси стварну корист. Али за саветовање и руковођење није довољно бити благочестив; треба имати духовни опит и пре свега – духовно помазање. Такво је мишљење Светог Писма и отаца о овом предмету. Благочестиви али неопитни саветник пре може да смути него да донесе корист. He само међу мирјанима, него и међу монасима крајње је тешко наћи саветника који би, да тако кажемо, измерио и извагао душу која се са њим саветује и дао јој савет из ње, од њеног имања. Данас саветници и руководитељи дају савете пре свега од себе или из књига. А управо је савет оног првог (који души даје савет из ње саме) посебно користан и делотворан: близак је души, јер она тражи уточиште у сенци савета који доживљава и осећа као свој. Свети Исак је рекао: „Нико нема ничег кориснијег, од одговарајућег савета“. А савет (који се доживљава као) туђи, макар наоко састављен од благих и разумних речи, доноси души само муке и растројство. Она осећа да је неуместан, осећа да јој је стран. Има ко говopu као да мач пробада, а језик је мудрих лек (Прич. 12,18).
Чешће прибегавајте читању Светих Отаца: нека Вас они руководе, подсећају на добродетељи, поучавају за пут Божији. To је начин живота који припада нашем времену: он нам је заповеђен и предат од стране Светих Отаца каснијих векова. Жалећи се на крајњу оскудицу богопросвећених наставника и саветника, они ревнитељу побожности заповедају да ce у своме животу руководи отачким делима. Савет је светих – мудрост.“[3]

Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом, прикључите се библијским беседама.


[1] https://svetosavlje.org/glas-iz-vecnosti-pisma-monasima-i-mirjanima-o-spasenju-duse/4/#06

[2] https://svetosavlje.org/prinos-savremenom-monastvu/20/

[3] https://svetosavlje.org/enciklopedija-pravoslavnog-duhovnog-zivota/6/#23

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*