О једној великој тајни духовног живота – никада не треба мерити колико си напредовао…

Прочитајте одличан савет светог Василија Кинешемског, исповедника Православне Цркве 20. века. На шта је најважније концентрисати се у духовном животу, на шта наш поглед треба да буде усмерен? Шта је до нас у духовном животу (и не само у њему), а шта до Господа Бога?

 

„Да бисмо спречили чамотињу, треба чврсто памтити да ни један напор, колико год мали био, не пропада без резултата и да оставља свој траг у души. Ако ми не видимо успех, то је најчешће зато што је наш духовни поглед још увек недовољно оштар да би их разликовао, ако се не показује у великим размерама. Међутим, ако је дело учињено са добром савешћу, онда су резултати несумњиви, у то се може бити сигуран. Погледајте како полако, неприметно расте дрво. Скоро да је немогуће одредити колико је оно порасло ако се гледа неколико дана и тек на крају године се открива значајни раст.

Исто тако је и у духовном животу. Увек је боље гледати не на коначни циљ својих стремљења, већ на најближи корак који треба да учиниш. У хришћанском животу је коначни циљ скоро немогуће јасно видети, јер је идеал овде бесконачан и тоне у даљини; поредити пут који је пређен са оним растојањем које још увек треба прећи – дело је и без користи, а у стању је да нам унесе чамотињу [униније]. Колико год човек ишао напред, пред њиме се пружа још толики бесконачни пут, тако да се он себи сам чини као да је на самом почетку пута.

Зато никада не треба мерити колико си напредовао у духовном односу, већ сву пажњу треба обратити на то како је најбоље учинити следећи корак.

Најбоље је размишљати о томе шта си дужан да учиниш, а не о томе шта ти можеш да постигнеш.

Испуњавај своју дужност добре савести и не брини се много о резултатима. Са поверењем их препусти Господу.

Увек памти правило древног мудраца Семеја: „Обавезе су твоје, а резултати – Божији“.[1]

 

[1] https://azbyka.ru/otechnik/Vasilij_Kineshemskij/besedy-na-evangelie-ot-marka/2

 

Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом, прикључите се библијским беседама.

 

 

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*