Поуке светог Валентина – користиће чак и заљубљенима

Због читаве помпе која се подиже око такозваног ‘Дана заљубљених’ који се приписује светом Валентину, међу православним хришћанима има људи који не знају о чему се заправо овде ради. Дешава се да заједно са бесмисленим празником који је од користи једино трговцима, одбацују и поштовање светог Валентина који је по њиховом мишљењу тобоже ‘римокатолички светац’. Они не знају да је у питању заправо православни светитељ, свештеник који је живео и умро за Христа у Риму у трећем веку, који се прославља 6./19. јула. Доносимо пар његових савета који могу веома да користе, између осталог, и заљубљенима.

 

Као прво, савет да се дубоко упозна православна, Христова вера и да се спознају сва богатства која се у њој крију: „Када би ти знао дар Божји који се налази у нашој вери, веру би нашу с радошћу примио и ти сам, и народ твој, одбацио би демоне и идоле руком начињене и исповедао би јединог свемогућег Бога Оца и Сина Његовог Христа, Творца свега постојећег, који је створио и небо, и земљу, и море, и све што је у њима.“

Исто тако, он нас учи да уздање у Бога и овде на земљи доноси заштиту. Али да тако нешто захтева искрено покајање за претходне грехе, који могу бити и веома тешки. Ако је покајање искрено, Бог ће опростити: „Послушај ме, о царе! и биће спасена душа твоја, и прошириће се царство твоје, и ишчезнуће непријатељи твоји, и постаћеш победитељ над свима, и насладићеш се овде временскога а у будућем животу вечнога царства. Само учини ово: покај се што си пролио крв светих, поверуј у Христа и прими свето крштење.“

И још један савет о начину на који човек може добити опроштај грехова, који год и какви год они били. Ако се човек искрено окрене Христу, прими свето Крштење са пуном свешћу о величини ове Тајне, Господ ће га спасити, или другачије речено, увести у заједницу са Собом: „Учините што ћу вам наредити. Ако од свег срца верујете у Христа, онда поразбијајте све идоле што су у вашем дому, постите, опростите дугове дужницима својим, па примите свето крштење, и тако ћете бити спасени[1]“.

 

Као што видите, никакве приче о томе како освојити срце особе у коју смо заљубљени, коју бомбоњеру или цвеће купити. Само речи истине које могу веома да користе свима – и онима који су заљубљени и онима који то нису.

 

[1]https://svetosavlje.org/zitija-svetih-8/7/

 

Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом, прикључите се библијским беседама.

 

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*