Где се налази рај?

Где се налази рај? Неки мисле да је рај био на земљи, посебан, издвојени део наше планете. На ову дилему одговара свети Игњатије Брјанчанинов.

Не налази се рај на земљи, иако са земљом има најближи однос и сличност. Само уређење раја није названо стварањем, већ насађивањем што је позајмљено са земље (1 Мојс. 2:8-9), јер су и са земље били узети становници за њега. Узрок мишљења да се рај налази на земљи било је, без сумње, у владајућем схватању о материји, када се материјом називала само груба, опипљива материја и када још нису могли да схвате да материја може да има степен префињености која превазилази људско схватање; раније су такву материју мешали са духовима и називали је духом… Није на земљи рај: рај је на небу.[1] Апостол Павле који је узнет на небо, који је долазио „до трећег неба“ говорио је о себи да „би однесен у рај и чу неисказане ријечи“ (2 Кор. 12:4). „Заиста ти кажем“, рекао је распети Спаситељ разбојнику који је био распет заједно са Њим, „данас ћеш бити са Мном у рају“ (Лк. 23:43)“.[2]

[1] Одређивање места на земљи за земни рај поставља заштитнике овог мишљења у потешкоћу, јер су принуђени да прибегавају другој лажној мисли, да је управо земни рај уништен од стране светског Потопа. Dictionnaire Theologique par Bergier, Paradis.

[2] https://azbyka.ru/otechnik/Ignatij_Brjanchaninov/slovo_o_cheloveke/#0_9

Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом, прикључите се библијским беседама.

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*