Čije rođenje je bilo uzvišenije: Adamovo ili Evino?

Pročitajte svetootačko tumačenje stiha iz knjige Postanja, o stvaranju Eve od Adamovog rebra. Zašto Gospod nije stvorio i Evu od praha zemaljskog kao i Adama? Za čije rođenje se može reći da je bilo uzvišenije? Pročitajte odgovore svetih Amvrosija Milanskog, Dimitrija Rostovskog i Kirila Jerusalimskog.

 

I Gospod Bog stvori ženu od rebra, koje uze Adamu, i dovede je k Adamu“ (1 Mojs. 2:22)

Sveti Amvrosije Milanski: „Nije slučajno što žena nije stvorena iz tog istog praha iz koga je stvoren Adam, već iz rebra samog Adama, da bismo znali da je u muškarcu i ženi jedna telesna priroda i da je izvor ljudskog roda jedan. Zato na početku nisu bili stvoreni oboje – muškarac i žena, i nisu stvorena dva muškarca ili dve žene, već na početku muškarac, a iz njega – žena. Želeći da ljudska priroda bude jedinstvena, Bog je čoveka stvorio iz jednog načela, uklonivši mogućnost postojanja mnogih i nesličnih priroda“.

Sveti Dimitrije Rostovski: „Obratimo pažnju i na sledeće: čije rođenje je bilo uzvišenije: Adamovo ili Evino? Adam je stvoren van raja, a Eva u raju; Adam iz praha zemaljskog, Eva iz kosti ljudske. Zaista se čini da je Evino rođenje bilo časnije u poređenju sa Adamovim, ali ipak, žena nije časnija od muža, već je čak pokorena njemu. Ovde je nauk za one koji se gorde svojim plemenitim poreklom, jer nije onaj čovek veliki i častan koji je dobrog porekla, a živi razvratno; već onaj ko je razuman i po životu svom u vrlini, makar i po poreklu bio iz prostih ljudi[1].

Sveti Kiril Jerusalimski: „Od koga je Eva u početku rođena? Koja majka je nju začela bezmaterno? Pismo nam svedoči da se ona rodila iz Adamovog rebra. Dakle, zar se iz rebra muževljevog, bez majke, Eva mogla roditi, a iz Djevine utrobe, bez muža, ne može da se rodi Dete? Ženski rod treba da bude zahvalan muževljevoj blagodati, jer Eva je rođena od Adama, a nije začeta od majke, nego je nastala samo od muža. Marija je odužila ovaj dug blagodarnosti jer nije rodila od muža, nego od sebe same na neporočan način, kroz Duha Svetoga, silom Božijom“.[2]

 

[1] https://ekzeget.ru/bible/bytie/glava-2/stih-22/

[2] https://svetosavlje.org/pouke-oglasiteljne-i-tajnovodstvene/15/

 

Ako želite da se dublje upoznate sa svojom verom, sa Svetim Pismom, priključite se biblijskim besedama.

 

 

BIBLIJSKE BESEDE - PRIJAVITE SE!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*