Чије рођење је било узвишеније: Адамово или Евино?

Прочитајте светоотачко тумачење стиха из књиге Постања, о стварању Еве од Адамовог ребра. Зашто Господ није створио и Еву од праха земаљског као и Адама? За чије рођење се може рећи да је било узвишеније? Прочитајте одговоре светих Амвросија Миланског, Димитрија Ростовског и Кирила Јерусалимског.

 

И Господ Бог створи жену од ребра, које узе Адаму, и доведе је к Адаму“ (1 Мојс. 2:22)

Свети Амвросије Милански: „Није случајно што жена није створена из тог истог праха из кога је створен Адам, већ из ребра самог Адама, да бисмо знали да је у мушкарцу и жени једна телесна природа и да је извор људског рода један. Зато на почетку нису били створени обоје – мушкарац и жена, и нису створена два мушкарца или две жене, већ на почетку мушкарац, а из њега – жена. Желећи да људска природа буде јединствена, Бог је човека створио из једног начела, уклонивши могућност постојања многих и несличних природа“.

Свети Димитрије Ростовски: „Обратимо пажњу и на следеће: чије рођење је било узвишеније: Адамово или Евино? Адам је створен ван раја, а Ева у рају; Адам из праха земаљског, Ева из кости људске. Заиста се чини да је Евино рођење било часније у поређењу са Адамовим, али ипак, жена није часнија од мужа, већ је чак покорена њему. Овде је наук за оне који се горде својим племенитим пореклом, јер није онај човек велики и частан који је доброг порекла, а живи развратно; већ онај ко је разуман и по животу свом у врлини, макар и по пореклу био из простих људи[1].

Свети Кирил Јерусалимски: „Од кога је Ева у почетку рођена? Која мајка је њу зачела безматерно? Писмо нам сведочи да се она родила из Адамовог ребра. Дакле, зар се из ребра мужевљевог, без мајке, Ева могла родити, а из Дјевине утробе, без мужа, не може да се роди Дете? Женски род треба да буде захвалан мужевљевој благодати, јер Ева је рођена од Адама, а није зачета од мајке, него је настала само од мужа. Марија је одужила овај дуг благодарности јер није родила од мужа, него од себе саме на непорочан начин, кроз Духа Светога, силом Божијом“.[2]

 

[1] https://ekzeget.ru/bible/bytie/glava-2/stih-22/

[2] https://svetosavlje.org/pouke-oglasiteljne-i-tajnovodstvene/15/

 

Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом, прикључите се библијским беседама.

 

 

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*