Да ли егзорцизми увек помажу ђавоиманима? А шта увек помогне?

Прочитајте одлично објашњење, уједно и савет који дају равноапостолни Козма Етолски и преподобни Пајсије Светогорац на тему која многе збуњује. Зашто некада, чак и када се читају специјалне молитве за изгнање злих духова, то не доноси користи? О чему се ради, шта је разлог за ово? А шта помаже увек и зашто је то тако? Свети Козма и Пајсије дају одговор.

 

Свети Пајсије Светогорац: „Када би људи барем одлазили духовницима да се исповеде, како би одступио демонски утицај, те да би могли малчице да мисле. Сада не могу да мисле ваљано због демонског утицаја. Покајање и исповест одузимају права ђаволу. Не тако давно, дошао је на Свету Гору један маг, па је оградио кочићима и мрежама цео пут у околини келије, Ако би туда прошао неко неисповеђен, десило би му се зло. Не би ни схватио откуда му то. Чим сам спазио те мреже, прекрстио сам се и ушао у њих; уништио сам их. После је маг дошао у моју келију, открио ми све своје планове и запалио своје књиге. Над човеком верником који одлази у цркву, који се исповеда и причешћује, ђаво нема никакву силу, никакву власт. Само лаје – ав, ав – попут неког крезубог пса. Али над неверујућим човеком који му даје права, има велику власт. Може да га уништи; има зубима да га растргне. Са правима која му даје душа, сразмерна је и власт коју ђаво има над њом.

Чак и када неко умре духовно сређен, време за које душа узлази на Небо је попут воза који жури, а неки пси као да трче одастраг и лају ав, ав, … а други од напред и опет лају ав, ав, а каткад му понеки пас и пресече пут. Али ако није био духовно сређен, онда као да се налази у возу који не може брзо да иде, јер су му покварени точкови, врата су отворена и пси улазе унутра и уједају.

Када је ђаво положио велика права над човеком и када га је окружио са свих страна, тада треба наћи узрок, да би му се та права одузела. Иначе, ма колико се други молили, ђаво не одступа; мрцвари човека. Свештеници све више и више читају егзорцизме, а на крају то човек плаћа, јер га ђаво још више мучи. Потребно је покајање, исповест, одузети права која су дата, а потом ће ђаво отићи; иначе ће човек само да се мучи. Дан, два, недељама, месецима, годинама читају егзорцизме; када ђаво има права, не одступа.[1]

Свети Козма Етолски: „Слава Богу што нам је подарио три оружја да се боримо против њега. Ако има неко међу вама ђавоиман и жели да нађе лека, то је лако: исповест, пост, молитва. Што се човек чешће исповеда, пости и моли се, то више пали ђавола и одгони га.[2]

 

[1] Старац Пајсије Светогорац, Поуке, том 1, С болом и љубављу савременом човеку, стр. 61-62. Врање 2011.

[2]https://svetosavlje.org/zitija-svetih-9/5/

 

Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом, прикључите се библијским беседама.

 

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*