Шта радити ако вас неко баш провоцира?

Прочитајте одличне савете светог Серафима Собољева за ситуације у којој се на жалост и сами налазимо доста пута – да ли је то на послу, у школи или можда чак и у кругу породице. Светитељ даје веома практичне савете, савете који ће нам помоћи да пре свега сачувамо свој душевни мир. А од тога не постоји ништа важније.

„Немој учествовати ни у каквим клеветама, оптужбама или оговарањима. Кривицу оних које осуђујеш и оптужујеш узимаш на себе. Ни због чега на свету се немој бавити оптуживањем, клеветом и осудом чак и у односу према својим највећим непријатељима. Покриј своје непријатеље и онда ће и тебе Бог покрити. Чврсто запамти најважније, управо – све док не затвориш уста своја и не престанеш да осуђујеш и да вређаш, никада нећеш бити успешан. Знај засигурно да какво год вређање, понижавање, зло долази према теби од других, кротко и хришћанско понашање представља једини одговор који ће донети најмању узнемиреност и штету и теби и твојим ближњима.

Када те нахушкавају против некога говорећи: он је урадио то и то или је рекао о теби то и то, или када почну да те раздражују и провоцирају, немој да јуриш да се тучеш као глупи петао, јер из туче може да изађеш са крвавом крестом из које ће тећи твоја крв и можеш и погинути.

Увреде које упућујеш другима ће се вратити, вратиће се и пасти на твоју главу. Одговори ако те неко буде дирао, вређао, али кротко, учтиво и са достојанством, без непристојних увреда и урлика који само показују твоју слабост. Ако желиш да будеш сличан Ономе Који је рођен у јаслама, дужан си да спокојно трпиш понижења.
Ономе што те посебно снажно раздражује, супротстави једноставно и свепобедно ћутање.

Када јако желиш нешто да кажеш или када те провоцирају и осећаш да почињеш да се нервираш или узнемираваш, тада се посебно наоружај трпељивим ћутањем или ако се сусретнеш са неком привлачном сликом (представом) која те распаљује, бекством истог трена. Ћутање и бекство су нам дати управо за такве случајеве. Свако може да ћути када је спокојан и није притиснут. Победоносно ћутање је оно које се показује онда када ти се даје прилика да говориш.
Када те буду нешто испитивали или ти оштро и нескромно поставе питање са циљем да те испровоцирају, увек узврати са: ‘Зашто питате?’[1]

[1] https://vk.com/wall-93085684_81428

Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом, прикључите се библијским беседама.

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*