Нити је Бог суров, нити је суров пророк Илија – о клању Ваалових свештеника

Многи се саблажњавају оним што је описано у старозаветној књизи о Царевима, када читају о поступку пророка Илије након чувеног призивања Бога и показивања народу Ко је истинити Бог. Прочитајте објашњење светитеља Пајсија Светогорца, зашто је пророк Илија заклао свештенике Ваала?

 

„Знајте да је све што се дешава по Божијем допуштењу – човекољубиво, чак, на пример и погибија људи. Јер Бог је милосрдан. Колико њих је заклао пророк Илија? (1 Цар. 18:17-40). Три стотине Ваалових свештеника. Када им је рекао: ‘Молите се и ја ћу се молити и чија ватра сама упали, његов бог је – истинити Бог!’, Ваалови свештеници почеше да вичу: ‘Услиши нас, боже наш, Ваале, услиши!’, а /од Ваала/ ни трага, ни гласа. Пророк Илија им рече: ‘Ваш бог је, биће, заузет, те вас не чује. Вичите још гласније!’ Наставили су са виком. Ножевима су сами себи засецали тело, како су обично и чинили, да би их болело, те да би због бола викали још гласније, не би ли их Ваал чуо. Пошто им на крају ни то није пошло за руком, пророк Илија им рече: ‘Поквасите моја дрва. Учините то три пута.’ Сипали су воду једно, два пута, три пута. Дрва су се наквасила и вода је потекла око жртвеника. Чим се пророк Илија помолио, сишао је огањ са неба и сажегао жртвеник и све што је било на њему. Тада је рекао: ‘Ухватите свештенике, јер наводе народ на идолопоклонство.’ И све их је заклао.

Многи говоре: ‘Добро, али, ипак, како то пророк Илија закла толике људе?’ Нити је Бог суров, нити је суров пророк Илија. Идолски жреци преварили су читав народ. Дошло се дотле да је пророк Илија био принуђен да каже: ‘Остадох сам!’ Ето, дотле се дошло! Осим тога, идолски жреци су се више намучили ранама које су сами себи задавали, неголи мачем пророка Илија. Он је само привео крају њихово страдање. Бол саморањавања био је јачи. Зато, видиш, то што је Бог допустио, опет је било из љубави према човеку, а њихово саморањавање је било право мрцварење.

– Старче, зашто је у Старом Завету Божија казна била тако непосредна?

– Старозаветни људи су такав језик и такав Закон разумели. Овај исти Бог био је и тада, али Закон је био потребан због људи који нешто друго не би хватили. Не треба да вам тај Закон изгледа строг, а Јеванђеље као нешто што му је супротно. Закон је био користан за оно време. Није закон био окрутан, већ је нараштај био такав. Данашњи људи некада поступају и много окрутније, али бар могу то да схвате. Сада се само једно кандило заљуља, а колико људи бива гануто тиме. А видиш, колико је само чуда сатворио тада Бог! Навео је десет невоља на Фараона да би извео Израиљ из Египта; сувим је учинио Црвено море да би могли да га пређу; дао им је облак дању како их не би сунце пекло и светлосни стуб ноћу да их води. И после свега тога, уместо Богу, почели су да се клањају једном златном телету! (2 Мојс. 32:1-6) А данас нико не би ни помислио да теле може да га одведе у Обећану земљу“.[1]

 

[1] Старац Пајсије Светогорац, Поуке, том I, С болом и љубављу савременом човеку, стр 122-123, Врање 2011.

 

 

Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом, прикључите се библијским беседама.

 

 

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*