На земљи постоје само два места…

Постојале су, али и данас посебно постоје развијене теорије о начину на који људи улазе у заједницу са Богом, другим речима, стичу спасење. Како се човек спасава, где се спасава, да ли постоји више места у којима човек стиче спасење или не, како су се људи спасавали пре Христа и који су то људи били у питању? На све то веома јасно одговара свети Нектарије Егински.

„У широком и хришћанском смислу, Црква је заједница свих слободних и разумних створења, свих који верују у Спаситеља, између осталог и Анђела. Апостол Павле говори: „И све покори под ноге његове, и Њега постави изнад свега за главу Цркви, која је тијело његово, пуноћа Онога Који све испуњава у свему“ (Еф. 1:22-23). На тај начин, она обједињује све који су веровали у Христа пре Његовог доласка у свет, све који су чинили Цркву Старог Завета која се у времена патријараха управљала обећањима и вером која је дата у откривењима, то јест, усмено. Затим, у времена Мојсеја и Пророка, Црква се управљала Законом и Пророштвима, то јест, писмено… Она укључује у себе све верујуће, од првих до последњих… Глава Цркве у Едему, Исус Христос, био је Глава Цркве Патријараха која је утврђена на Мојсејевом Закону, која је најављивала Новозаветну Цркву кроз симболе и праобразе… У свету постоји само једно место пребивања за човека: Рај – тамо се налази Црква у којој је човеково спасење. Након пада праотаца и појаве греха, људи који су отишли од Бога створили су друго место – место греха.

Црква Божија је у себе укључивала само оне људе који су усмеравали своје погледе ка Богу и чекали долазак Спаситеља. Они који су имали такву веру и такву наду, налазили су се у Цркви Божијој, очекујући искупљење рода људског од стране Спаситеља и добили су га. Људи који нису имали ту веру и наду, налазили су се ван Цркве. Узрок постојања места ван Цркве је био грех Адама. Зато у овом свету од тренутка Адамовог пада, постоје два места – место Цркве и место ван Цркве…[1]

Дакле, постоји само једно место спасења, то место је Православна Црква.

 

[1] https://azbyka.ru/otechnik/Lazar_Abashidze/pod-senyu-kresta-hristova/#0_12

 

Ако желите да се дубље упознате са својом вером, са Светим Писмом, прикључите се библијским беседама.

 

 

БИБЛИЈСКЕ БЕСЕДЕ - ПРИЈАВИТЕ СЕ!

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*