Čovek, lav, vo i orao – kakve to veze ima sa Jevanđeljem?

U hramovima ili na ikonama apostola koji su pisali Jevanđelja mogu da se vide i određeni simboli. Šta oni znače, koji pripada kome? Da li je u pitanju neki običaj ili itekako postoji smisao u tome? Šta znače simboli čoveka, orla, vola i lava? Pročitajte objašnjenje blaženog Jeronima Stridonskog.

I sred njega još kao četiri životinje, koje na oči behu nalik na čoveka; i lice beše u sve četiri lice čovečje i lice lavovo s desne strane, a s leve strane lice volujsko i lice orlovo u sve četiri.“(Jezekilj 1:5, 10)

Prvo lice označava Jevanđelistu Mateja, koji je počeo da piše o Gospodu kao o čoveku: Rodoslov Isusa Hrista, Sina Davidova, Sina Avraamova. (Mt. 1:1) Drugo lice označava Marka u čije Jevanđelju se čuje kao glas lava koji riče u pustinji: Glas vapijućeg u pustinji: pripremite put Gospodnji, poravnite staze Njegove. Treće lice, vola, izobražava Luku koji počinje svoju povest sa sveštenikom Zaharijom. Četvrto lice se odnosi na jevanđelistu Jovana koji uzevši krila orla, stremi u visinu, rasuđujući o Slovu Božijem… I preostali deo viđenja koje je imao Jezekilj odgovara istom značenju…

Zato i Otkrivenje Jovana nakon predstavljanja dvadeset četiri starešine koji su se, držeći u rukama gusle i čaše. poklanjali Jagnjetu Božijem, dodaje  još i munje i gromove i glasovi i kristalno more i četiri živa bića puna očiju: „I prvo biće bješe slično lavu i drugo biće slično teletu i treće biće imaše lice kao čovjek i četvrto biće beše slično orlu u letu. I svako od četiri živa bića imađaše po šest krila, naokolo i iznutra puna očiju i dan i noć ne miruju govoreći: Svet, Svet, Sveti Gospod Bog, Svedržitelj, Koji bješe i Koji jeste i Koji dolazi“ (Otk. 4:7-8).

Iz svega ovoga se vrlo jasno vidi da treba primati samo četiri Jevanđelja, a sve apokrifne izmišljotine treba pre ostaviti mrtvim jereticima, nego živim čedima Crkve.“[1]

[1] https://azbyka.ru/otechnik/Ieronim_Stridonskij/tolkovanie-na-evangelie-po-matfeju/

Ako želite da se dublje upoznate sa svojom verom, sa Svetim Pismom, priključite se biblijskim besedama.

BIBLIJSKE BESEDE - PRIJAVITE SE!

One Comment

  1. Pingback: Čovjek, lav, vol i orao – kakve to veze ima s Evanđeljem? – Upoznaj pravoslavlje

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*